Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Зелена светлина“ и за двата варианта на Закона за вероизповеданията

Политика

„Зелена светлина“ и за двата варианта на Закона за вероизповеданията

Зелена светлина и за двата варианта на Закона за вероизповеданията - Tribune.bg
Снимка:

Целта – да се пресече радикализацията и политизирането на вярата

И двата варианта за изменение на Закона за вероизповеданията бяха одобрени от парламента на първо четене. Със 136 гласа „за“ НС прие поправките на ГЕРБ, БСП и ДПС, внесени на 4 май тази година. Законопроектът на Патриотите, който беше внесен пет дни по-късно, също бе приет – с одобрението на 106 депутати.

Промените предвиждат нов модел на финансиране на вероизповеданията у нас, като основната цел е пресичане на всякакви възможности за радикализация и политизация на религията.

177 са различните вероизповедния, регистрирани у нас. 4 от тях са основните.

Според новия модел на финансиране, държавната субсидия ще се предоставя на вероизповедание, към което се е причислило поне 1% от населението при последно преброяване. На това условие отговарят само две вероизповедания в страната. Предвижда се останалите ще продължат да получават субсидии според Закона за Държавния бюджет от Дирекция по вероизповеданията.

Според новите правила заплатите на свещенослужителите ще се приравняват на учителските. Контрол ще се упражнява само на средствата, предоставяни от държавата, като той ще обхваща и финансирането от чужбина за дарения и духовни училища.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е доволен от консенсуса относно промените.

Отворихме дебат, които отсъства от 1990 г. Никой досега не е намерил политическа воля да осигури ресурс за финансиране на вероизповеданията, за да се гарантира националната сигурност“, коментира Цветанов. Той увери, че 15 млн. лв. са осигурени в бюджета за следващата година за финансиране на двете масови вероизповедания у нас.

Цветанов припомни, че на срещата относно промените, която беше направена в БПЦ, отсъстваха представители на БСП и призова депутатите от левицата да вземат активно участие на парламентарните комисии. Иначе щели да създадат усещането, че бойкотират лидера си, тъй като Корнелия Нинова официално е сложила подписа си под един от законопроектите.

Той обеща за 21 дни между първо и второ четене, за да се чуят всички мнения и да не се нагнетява напрежение в обществото.

За всички ни е ясно, че религиозните общности са автономни, а държавата ги защитава и подпомага. В законопроекта се предвижда да се осигури прозрачност при финансирането им и се регламентира строга отчетност“, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Искрен Веселинов от ВМРО, един от вносителите на законопроекта на Патриотите, беше категоричен, че „тази реформа трябва да се осъществи, за да подходим отговорно към проблемите на националната сигурност“.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати