Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. Античен търговски кораб от древността откриха на дъното на Черно море

Шоу

Античен търговски кораб от древността откриха на дъното на Черно море

Античен търговски кораб от древността откриха на дъното на Черно море - Tribune.bg
Снимка:

Плавателният съд е датиран от преди 2400 години

Откриха най-стария непокътнат кораб в света на дъното на Черно море, съобщава „Гардиън“. Археолозите вярват, че плавателният съд лежи до българския бряг от 2 400 г., коментира изданието.

Учени от международния "Морски археологически проект Черно море" (MAP Black Sea) са направили откритието. Професор Джон Адамс коментира, че не е вярвал, че може да се открие непокътнат кораб от античния свят. Според него находката ще промени представите ни за древното корабостроене и мореплаването.

Липсата на кислород на голяма дълбочина е запазила кораба, според учените. Те смятат, че 23 метровият кораб е от Древна Гърция. Мачтата, руля и греблата са открити на 2-километра дълбочина.

Международният екип обяви, че не възнамерява да премества кораба, но добави, че малко парче от него е било проверено от университета в Саутхемптън. Резултатите потвърждават, че това е най-старият непокътнат кораб в историята на човечеството. Данните ще бъдат съобщени на конференция в Лондон през тази седмица.

Археолозите са открили до момента повече от 60 кораба. Те са на тригодишна мисия за изследване на Черно море, за да се установи какви промени са възникнали на морското равнище преди хиляди години.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати