Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Шоу
  3. „Галактически пейзажи и други фантазии“ на Илия Иванов в галерия „Нюанс“

Шоу

„Галактически пейзажи и други фантазии“ на Илия Иванов в галерия „Нюанс“

Галактически пейзажи и други фантазии на Илия Иванов в галерия Нюанс - Tribune.bg
Снимка:

Експозицията включва скулптури и рисунки от всички творчески периоди на автора и може да бъде видяна до 13 декември

Галерия Нюанс представя изложбата на Илия Иванов „Галактически пейзажи и други фантазии“. В експозицията може да видите скулптури и рисунки от всички творчески периоди на автора.

Галерия Галерия "Нюанс"

Тя засяга любимите му теми: жената, любовта, античните препратки, музиката, храмовете, космическия хаос и портретите. От младостта си досега, Илия Иванов се учи и вдъхновява от майсторите на XX век: Бранкузи, Цадкин, Габо, Калдер, Мур.

Галерия Галерия "Нюанс"

„Илия Иванов е автор, за когото рисуването е първоосновата на творческия процес. Винаги най-напред той рисува. Рисува много, защото за него рисунката е чувството, което ръководи и съхранява емоционалността му. Рисунката е откровение, което не показва на никого, както и сънищата, от които претворява фантастичното в своите скулптури. За себе си той казва, че е лиричен експресионист. В пластиките му има много еротика и препратки към античността , има и енергия която се излъчва. С творбите си той провокира зрителя. В тях откриваме човешкото присъствие, тръпката на еротичното, предизвикателството и едновременно с това хармонията. Тя е в изяществото на овалите, в проблясъка на ажурите, в красотата на срезовете “в играта на светлината“ по фактурата, в категоричността на баланса и тектоничността“, споделя за автора изкуствоведът Дочка Кисьова – Гогова.

Галерия Галерия "Нюанс"

„Винаги емоцията ме води. Скулптрирам продължително, в течение на много дни. Пластиките си работя бавно, за да се наслаждавам по-дълго. Моделирам с плътно докосване, с обхващане. Материята ме слуша и ме обича: общуваме. Искам направеното от мен да излъчва енергията, с която го правя”, споделя от своя страна творецът Илия Иванов.

Галерия Галерия "Нюанс"

*Той е роден на 28 май 1948 година в с. Горски Горен Тръмбеш, Велико Тьрновско. През 1967 год. завьршва Художествената гимназия, а през 1973 година – Националната Художествена Академия, специалност скулптура при проф. Величко Минеков. От 1973 редовно участва в годишните изложби за скулптура, както и в други по-мащабни национални прояви, организирани от Съюза на българските художници (СБХ). От 1979 година е член на СБХ.

Изложбата „Галактически пейзажи и други фантазии“ на Илия Иванов може да бъде видяна до 13 декември в арт галерия „Нюанс“ в столицата на улица ул. Иван Денкоглу No 42.

По текста работи: Андреа Драганова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати