Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Адвокат: Няма държавна намеса във вътрешните работи на БФС

Спорт

Адвокат: Няма държавна намеса във вътрешните работи на БФС

Адвокат: Няма държавна намеса във вътрешните работи на БФС - Tribune.bg
Снимка:

В уставите на УЕФА и ФИФА много ясно е казано какво е намеса, обясни Борис Колев, доктор по спортно право

В уставите на УЕФА и ФИФА много ясно е казано какво е намеса - не трябва да има намеса в избора или в назначаването на органите на Футболния съюз. В случая с оставката на Борислав Михайлов като президент на БФС има призив за оставка, това не е пряка намеса в изборния процес и УЕФА и ФИФА, няма как да го тълкуват като държавна намеса във вътрешните работи на БФС. Това обясни пред БНТ адвокатът Борис Колев, доктор по спортно право.

Колев разясни какво се случва оттук нататък след оставката на Михайлов.

В устава на БФС има член, който определя, че при оставка на президента до свикването на нов конгрес, функциите на президент се изпълняват от първия вицепрезидент. В този случая това е Йордан Лечков, който обаче се кандидатира за кмет на Сливен и няма да може да поеме тази функция. При отказ от негова страна изпълнителният комитет избира друг вицепрезидент до провеждането на конгрес.

"В случая се получава така, че всички отказват, но все някой трябва да приеме, защото това е временно до провеждането на конгрес, защото нормално оставката на Михайлов може да бъде гласувана единствено на конгрес", каза Колев.

Срокът за свикване на конгреса е един месец от поканата за свикването, но няма никаква пречка тази процедура да бъде задействана бързо. "Въпросът е кои ще бъдат кандидатите, дали ще има такива. Те могат да подадат кандидатурите си 15 дни преди конгреса или 10 дни преди конгреса трябва да бъдат публично обявени", допълни адвокатът.

Независимо кой ще бъде новият президент на БФС, страната ни ще понесе сериозни санкции от дисциплинарната комисия на УЕФА, която ще разгледа инцидентите от мача България - Англия на заседание на 28 октомври, каза още Колев.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати