Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. България може да остане без международно рали през 2022 година

Спорт

България може да остане без международно рали през 2022 година

България може да остане без международно рали през 2022 година - Tribune.bg
Снимка:

От БФАС скочиха на служебния спортен министър с открито писмо

Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) скочи на проваления служебен министър на младежта и спорта Андрей Кузманов.

Оказва се, че битият наскоро на улицата Кузманов тотално е зачеркнал автомобилния спорт за следващата година.

Поради това БФАС излезе с отворено писмо до президента, премиера и медиите в България, което Novsport.com публикува без редакторска намеса:

„УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Реална е възможността в България да няма нито едно международно автомобилно състезание през 2022 г. За това алармира Автомобилната федерация на България в открито писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев.

За първи път в историята на България, автомобилният спорт е напълно зачеркнат от спортния календар на страната, се посочва в писмото. Министерството на младежта и спорта е предвидило 0 (нула) лв. финансиране за автомобилния спорт през следващата година, като е получен отказ за подкрепа дори за провеждането на международни състезания с дългогодишни традиции.

След 51 годишна история емблематичното „Международно Рали България", което е сред най-престижните ралита в Европейския шампионат и е част от календара на Международната автомобилна федерация (ФИА), може да не се проведе през 2022 г. От 1970 г. до сега, дори в най-тежките години на преход, на инфлация, на икономическа криза - винаги това емблематично за българския автомобилен спорт рали е било организирано. До този момент - момент когато управлението на спорта в България пое г-н Андрей Кузманов".

Ние декларираме, че ще направим всичко по силите си за провеждането на международните събития планирани в календара , но сме изправени не само пред липса на подкрепа от държавата, но и пред постоянен административен тормоз. През последните месеци са постоянни исканията от Министерството на младежта и спорта за предоставяне на различни документи и се назначават редица „проверки“, чиято единствена цел е пълно блокиране на дейността на Федерацията. Вероятно преследвайки свои цели сегашният служебен министър на спорта е на път да нанесе огромни вреди на автомобилния спорт в България и на международния престиж на страната ни. Още едно доказателство за това е поредната назначена проверка от Министерството на младежта и спорта от 5.11.2021 г., която включва „външни експерти", които са в откровен конфликт на интереси с проверяваното сдружение и които нямат експертиза в областта. Въпросната проверка причини закъснение повече от 40 минути на планираното и обявено годишно награждаване на приьорите в дисциплини Рали и Рали спринт. Над 200 души седяха и чакаха в недоумение благоволението на проверяващия, за да може все пак очакваното награждаване да се случи. Проверяващия г-н Иван Иванов, поиска от Директора на Рали спринт Пампорово да завери като „Вярно с Оригинала", документ написан пред очите на господин Иванов и да бъде подпечатан от физическото лице. Изводите се налагат сами.

Явен е стремежът на сегашния министър на спорта да постави приближени до себе си лица на чело на Федерацията, въпреки че тя е напълно независима организация. Изглежда сегашното управление на Министерството е решено да постигне целите си, дори с пълно блокиране на автомобилните състезания в България през 2022 г. Международните състезания за 2022 г. вече са заявени към ФИА и са част от календара и. Затова и отказът от тяхното организиране ще има не само тежки последствия за страната ни, но и може да доведе до бъдещото им изключване от картата на международния автомобилен спорт.

Следва да се има предвид, че дотацията от държавата винаги е била недостатъчна. Средно на година отпускано финансиране от Министерството на младежта и спорта е било от приблизително 100 хил, лв. Провеждането на състезанията са възможни само благодарение на участието на редица спонсори и последователната работа на Федерацията. За първи път обаче сме изправени пред пълен отказ и блокиране от страна на държавата на един от най-популярните спортове в България.

09.11.2021
София“


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати