Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. България може да остане без международно рали през 2022 година

Спорт

България може да остане без международно рали през 2022 година

Снимка:

От БФАС скочиха на служебния спортен министър с открито писмо

Българска федерация по автомобилен спорт (БФАС) скочи на проваления служебен министър на младежта и спорта Андрей Кузманов.

Оказва се, че битият наскоро на улицата Кузманов тотално е зачеркнал автомобилния спорт за следващата година.

Поради това БФАС излезе с отворено писмо до президента, премиера и медиите в България, което Novsport.com публикува без редакторска намеса:

„УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Реална е възможността в България да няма нито едно международно автомобилно състезание през 2022 г. За това алармира Автомобилната федерация на България в открито писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев.

За първи път в историята на България, автомобилният спорт е напълно зачеркнат от спортния календар на страната, се посочва в писмото. Министерството на младежта и спорта е предвидило 0 (нула) лв. финансиране за автомобилния спорт през следващата година, като е получен отказ за подкрепа дори за провеждането на международни състезания с дългогодишни традиции.

След 51 годишна история емблематичното „Международно Рали България", което е сред най-престижните ралита в Европейския шампионат и е част от календара на Международната автомобилна федерация (ФИА), може да не се проведе през 2022 г. От 1970 г. до сега, дори в най-тежките години на преход, на инфлация, на икономическа криза - винаги това емблематично за българския автомобилен спорт рали е било организирано. До този момент - момент когато управлението на спорта в България пое г-н Андрей Кузманов".

Ние декларираме, че ще направим всичко по силите си за провеждането на международните събития планирани в календара , но сме изправени не само пред липса на подкрепа от държавата, но и пред постоянен административен тормоз. През последните месеци са постоянни исканията от Министерството на младежта и спорта за предоставяне на различни документи и се назначават редица „проверки“, чиято единствена цел е пълно блокиране на дейността на Федерацията. Вероятно преследвайки свои цели сегашният служебен министър на спорта е на път да нанесе огромни вреди на автомобилния спорт в България и на международния престиж на страната ни. Още едно доказателство за това е поредната назначена проверка от Министерството на младежта и спорта от 5.11.2021 г., която включва „външни експерти", които са в откровен конфликт на интереси с проверяваното сдружение и които нямат експертиза в областта. Въпросната проверка причини закъснение повече от 40 минути на планираното и обявено годишно награждаване на приьорите в дисциплини Рали и Рали спринт. Над 200 души седяха и чакаха в недоумение благоволението на проверяващия, за да може все пак очакваното награждаване да се случи. Проверяващия г-н Иван Иванов, поиска от Директора на Рали спринт Пампорово да завери като „Вярно с Оригинала", документ написан пред очите на господин Иванов и да бъде подпечатан от физическото лице. Изводите се налагат сами.

Явен е стремежът на сегашния министър на спорта да постави приближени до себе си лица на чело на Федерацията, въпреки че тя е напълно независима организация. Изглежда сегашното управление на Министерството е решено да постигне целите си, дори с пълно блокиране на автомобилните състезания в България през 2022 г. Международните състезания за 2022 г. вече са заявени към ФИА и са част от календара и. Затова и отказът от тяхното организиране ще има не само тежки последствия за страната ни, но и може да доведе до бъдещото им изключване от картата на международния автомобилен спорт.

Следва да се има предвид, че дотацията от държавата винаги е била недостатъчна. Средно на година отпускано финансиране от Министерството на младежта и спорта е било от приблизително 100 хил, лв. Провеждането на състезанията са възможни само благодарение на участието на редица спонсори и последователната работа на Федерацията. За първи път обаче сме изправени пред пълен отказ и блокиране от страна на държавата на един от най-популярните спортове в България.

09.11.2021
София“  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема