Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Борис Станков: БФС трябва да бъде ръководен по-добре

Спорт

Борис Станков: БФС трябва да бъде ръководен по-добре

Борис Станков: БФС трябва да бъде ръководен по-добре - Tribune.bg
Снимка:

Специалистът от екипа на Димитър Бербатов разкри част от идеите за управление на футбола ни

Борис Станков е представител на прочута футболна фамилия в България. Кръстен е на дядо си, който като футболист има около 200 мача за ЦСКА, а след това е бил треньор и президент на "червения клуб". Баща му Александър Станков е известен наш треньор, който в различни периоди е водил ЦСКА, Черно море, Локо (Пд), младежкия национален отбор и други, като прави много сериозно име в Китай. Борис Станков-младши е дългогодишен служител в Международния отдел на БФС и един от най-високо образованите родни кадри в УЕФА, където има богат опит като делегат на футболни мачове. През 2015 година завършва с отличие UEFA CFM (Certificate in Football Management), през 2019-а, също с отличие UEFA DFLM (Diploma in Football Leadership Management). Миналата година е приет в една от най-престижните в света Магистратури MESGO, която се провежда в 9 държави и до момента е завършена само от един българин (Павел Колев). Борис Станков е част от екипа на кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов.

- Г-н Станков, екипът на Димитър Бербатов обяви, че иска да спечели Конгреса на БФС, за да направи (р)еволюция във футбола. Какви са основните неща, които предвиждате да направите, за да се случи това? И кои порочни, според вашия екип, практики ще прекратите?

- В краткосрочен план искаме да въведем ред и изцяло нова модерна структура на БФС, която да отговаря на бързо развиващата се спортна индустрия. Трябва тази федерация да стане привлекателна за младите и образовани спортни мениджъри. Трябва да има прозрачни и ясни критерии за всички вътрешни и външни процеси на асоциацията, които да са в помощ на служителите и те да знаят във всеки един момент административната рамка на техните действия. Професионалните характеристики на всеки служител трябва да отговарят на съответната позиция, а не да се създават позиции в структурата за конкретни хора. Трябва да се изготви дългосрочна стратегия за развитието на федерацията. Меко казано е несериозно, в 21-и век, най-голямата спортна федерация да няма стратегия. Това е задължителен документ, като всяка година трябва да има отчетност за свършената работа и ако част от приоритетите не са свършени каква е причината и дали могат да бъдат модифицирани. Едни от основните порочни практики, с които искаме да се преборим е липсата на какъвто и да е било вътрешно организационен дебат. Както членовете на ИК, така и всички служители трябва да имат амбицията да изразяват свободно своите креативни идеи и да имат смелостта да инициират дебати за различни решения. Само тогава може да се достигне до наистина градивни решения за развитието на нашата любима игра! 

- Вие сте високо котиран в УЕФА, със солидно образование там и имате опит като делегат на футболни мачове в Европа. Как предвиждате да работите с тази централа в бъдеще? 

- Близката комуникация с ФИФА и УЕФА са от изключително значение за правилното развитие на една асоциация. Там работят хора с впечатляващ опит и практически знания. Човек просто трябва да се поинтересува, да комуникира с тях, за да добие нови и полезни практики, които биха могли да се приложат в България. Мога да ви дам пример. В УЕФА има специален отдел, наречен “Бизнес развитие на националните федерации”. Близък мой познат работи в този отдел. Те предлагат на всяка една федерация да изготвят детайлен анализ затова къде се намира асоциацията в момента, какви са основните проблеми и как могат да бъдат решени - така наречения бизнес план. За пример бизнес планът на една от близките ни федерации е 600 страници. За голямо съжаление, БФС във времето когато аз бях служител, до средата на 2020 година, не се е възползвала от тази помощ. Това според мен е абсолютно недопустимо. Федерацията няма абсолютно никакъв стратегически план както на административно, така и на спортно-техническо ниво. 

 
 
- Какви са вашите идеи за "връзване" на бюджета на БФС, още повече, че липсва подкрепа от държавата в това отношение?
 
- Българският футболен съюз разполага със сериозни финансови средства, които се генерират както от програми на УЕФА и ФИФА, така и от приходи от мъжкия национален отбор. БФС, мисля че е една от водещите, да не кажа най-финансово осигурената спортна федерация в България. Но тук въпросът е как се изразходват целево тези средства. Основен проблем е липсата на финансова помощ за аматьорския и детско-юношеския футбол. Тук отново се връщаме на темата, че когато няма стратегия, няма как и да има добро разпределение на финансовите средства. Другият факт е, че без помощта на държавата, БФС няма как да направи кардинален и сериозен организационен напредък. Но за да се получи тази помощ, държавата трябва да вижда сериозен, прозрачен и надежден партньор в лицето на БФС. Всички знаем, че в момента това не е така по една или друга причина.

- Мислили ли сте в посока за взаимодействие с футболните асоциации от водещите европейски страни, за да може да пренесете тук успешни техни практики? 

- Ние вече го правим, независимо, че все още не управляваме федерацията. За да изградим нашата програма си направихме труда да разговаряме с наши приятели и колеги от други европейски и световни асоциации. Разменихме идеи, практически съвети, кое би могло да се въведе в България и кое - не. Това, което мога да кажа е, че ние няма да измислим “топлата вода”, но определено има много хубави идеи, които са напълно възможни за прилагане. Мога да дам един пример. Техническият директор на Белгийската федерация ни даде идея как можем да въведем категоризация в детско-юношеския футбол. Идея, която е приложима навсякъде. Председателят на Професионалната лига в Словакия ни даде съвети, как може да бъде отделен професионалният футбол от федерацията. Просто човек трябва да работи и да търси контакт с такива хора и идеите са безкрайни.
 
- Как предвиждате да си взаимодействате с държавата и общините, защото не е тайна, че огромна част от аматьорските клубове се издържат от местната власт по места?
 
- Един от основните ни приоритети в програмата е да създадем обща стратегия/меморандум с Националното Сдружение на Общините (НСОРБ). Аматьорските клубове да са по-самостоятелни и ние да ги подкрепяме финансово, колкото е възможно, но напълно осъзнаваме и уважаваме старанието на кметовете, които помагат на клубовете по места. Затова смятаме, че с тези кметове трябва да има постоянна комуникация, постояно награждане и взаимодействие с БФС. Ние ще помагаме и на тях с експертиза и ще се опитаме да изградим обща рамка за бъдещето на аматьорския футбол.
 
- Как ще отговорите на мнението, че Димитър Бербатов и неговият екип нямат опит като ръководители във футбола?

- Тази тема прекалено много се прееспонира. Искам да ви кажа, че Димитър Бербатов е изключителен лидер. Този човек успява да мотивира и зарежда с енергия всеки един от нас, да дава максимума от себе си. Аз съм имал възможността да се срещна с много футболни лидери и то на най-високо европейско ниво. И смея да твърдя, че Димитър има качествата и знанията да достигне до това ниво съвсем скоро. За некомпетентните хора, които твърдят, че той няма управленски опит, мога да им отговоря, че те просто не го познават. Стилиян е също уникален професионалист. Последният път когато бях в УЕФА, хората бяха впечатлени от неговите знания и лекотата, с която той е завършил магистърска програма за упраление на спорта. Мартин има всички необходими знания и възможности да бъде в помощ на Димитър във всяка една ситуация. Петър е човек, от когото се уча и самият аз всеки ден! Неговият опит като ръковидител на една от най-големите световни организации са безценни и всеки човек, който го познава може само да се гордее и да слуша внимателно всеки един негов съвет. Имаме и много други съмишленици, които са подбрани много внимателно, спрямо високи изисквания. Така че хората, които твърдят, че нашият екип няма опит или нямат обективна преценка, или са некомпетентни да видят професионаналните качества, с които всеки един от нас разполага.
 
- При ваша победа на Конгреса, ще има ли тотална чистка сред служителите на БФС - в централата, четирите Зонални съвета и 28-те областни, както се опасяват много от тях?

- В Българския футболен съюз има качествени кадри, които си вършат работата професионално и качествено. Мога да го потвърдя, защото все пак съм бил част от тази организация близо 9 години. Въпреки това, всеки един трябва да е наясно, че като спечелим най-важните качества, които ние ще търсим са лоялност, честност и желание за работа. Искаме също да привлечем млади и образовани специалисти, които да повишат качеството на работа. 

- Какво предвиждате да се случи за развитието на детско-юношеския футбол в следващите години?

- Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров са продукт на детско-юношеския футбол в България. Именно затова най-важният и ключов наш приоритет в програмата е развитието на ДЮФ. За голямо съжаление, през годините всеки път преди конгрес се говори за ДЮФ. Никой обаче през всичките тези години не можа да даде 5 конкретни точки, които ще се следват за развитието му. Именно затова, ние развихме конкретни стъпки, които смятаме да следваме от ден първи, като например изготвянето на национална стратегия за развитието на ДЮФ, национална методика, футболна карта на България, категоризация, юридическо отделяне от мъжките отбори, с цел общо финансиране заедно с държавата. Все неща, които смятаме, че са приложими и ще допринесат до създаването на бъдещите таланти.

- Как ще гарантирате пред обществото, че ще управлявате БФС честно и прозрачно, а не на принципа "стани да седна"?

- Екипът на Димитър Бербатов е изграден от хора с еднаква ценностна система. Едно от основните качества, които всички ние притежаваме е да бъдем честни един с друг и с всички клубове. На срещите, които организирахме в цялата страна им споделихме, че ние няма да ги лъжем, няма да им даваме празни обещания. Ако може нещо да бъде направено, ще бъде направено, ако не ще бъдем откровени и ще им кажем, че не можем да го направим. Също така им обещахме, че минимум един път в годината ние искаме да организираме такива срещи с тях, за да чуваме техните проблеми. Това за съжаление в момента не се прави. Федерацията трябва да информира своите членове и футболна общественост постоянно за вътрешните процеси, как и защо се взимат конкретни решения. Трябва да се сведе до минимум сегашната капсулация.

- Има ли все пак добри практики от страна на досегашното ръководство на БФС, които смятате да запазите и в бъдеще?

- Разбира се, ние като опозиция можем много да критикуваме. Истината е, че в БФС има кадърни, образовани и морални хора. Борислав Михайлов беше 2 мандата член на ИК на УЕФА. Направи се футболна база. Юношеските национални отбори участваха на финали на европейско първенство. Но за съжаление, има потенциал за едно по-добро, модерно и ефективно менажиране на асоциацията. В момента се забелязва сериозна стагнация на БФС. Дългото, непроменено ръководство води до липса на креативност, гъвкавост и иновативност. Време е за кардинална промяна. А както знаем, промяната е тук!

- Имате ли някакъв конкретен призив към делегатите, които ще гласуват на конгреса?

- Призивът ми е следният - Бъдете смели, гласувайте по съвест. Покажете енергията и желанието за промяна, която видяхме на срещите! Не се страхувайте, вие сте хората, които определят и избират ръководството на БФС, а не обратното! Изберете достойният кандидат, за да може като си тръгнете от залата, да го направите с високо вдигната глава и чиста съвест! 

Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати