Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Чубриков не взе орден от президента, но посмъртно бе награден с най-високото спортно отличие

Спорт

Чубриков не взе орден от президента, но посмъртно бе награден с най-високото спортно отличие

Чубриков не взе орден от президента, но посмъртно бе награден с най-високото спортно отличие - Tribune.bg
Снимка:

Един от най-великите родни спортисти получи „Венец на победителя“ посмъртно

Най-титулуваният български автомобилен пилот и едно от най-великите имена в историята на българския спорт – Илия Чубриков, бе награден с „Венец на победителя“. Той почина в началото на декември на 85-годишна възраст, а наградата бе взета вместо него от съпругата ми Виолета Стоянова и неговата внучка Карина Чубрикова.

В автомобилния спорт Илия е многократен шампион на България и на Балканите – 6 пъти, два пъти печели Балканската купа по рали и е носител на купата „Мир и Дружба“, печелил е много международни ралита. Той е първият българин, стартирал в рали Монте Карло през 1969 г.

Роденият в Габрово през 1935 г. пилот приключва своята кариера на състезател чак през 1990 година.

Заради Илия Чубриков у нас идва концерна „Рено“ и започваме да произвеждаме автомобили в Пловдив.

През миналата година по повод 85-ия му рожден ден правителството предложи великия българин за орден „Стара планина“. Президентът Румен Радев обаче отказа и това предизвика сериозен гняв в автомобилните среди.

Атанас Марков, главен редактор на сайта Eurica.me, разказа тогава, че отказът за ордена е дошъл още през януари 2020.

Ето какво твърди той: „Незнайно защо главният секретар на Президенството обаче – Димитър Стоянов, връща кандидатурата на Илия Чубриков. Писмото, с което разполагаме, показва, че реално дори няма отказ, а насърчаване за ново предложение. И не става ясно дали за нов орден на Илия Чубриков или за напълно нова кандидатура. Това е официалната част.

По наши канали разбрахме, че Димитър Стоянов е бил против награждаването на спортисти с орден Стара планина, защото така „значението му било девалвирало“. … Чубриков стана явно жертва на война на институциите. И се обиди страхотно на държавата като цяло. Защото за него тя няма цвят, не се дели на ГЕБР, БПС и ДПС, карайки и рискувайки живота си, го е правил от името на България, а не дадена политическа сила.

Мога само да гадая и дали отказът е дошъл в резултат на лобизъм за някоя от другите кандидатури или се е случило друго събитие.“

Поредна гавра на Президентството спрямо великия Чубриков дойде на опелото му, когато от „Дондуков“ 2 дори не изпратиха венец. Паметта му беше почетена с изпратени цветя от премиера Бойко Борисов, ММС, БФАС и Федерацията по мотоциклетизъм.

В понеделник министърът на младежта и спорта Красен Кралев дари купа на легендата в българския автомобилен спорт на Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“. Отличието е спечелено през 1983 г., когато Чубриков заема първо място в Рали „Гюнайдън“ в Истанбул и е една малка част от неговите успехи. Нашият пилот триумфира още 2 пъти в турската столица – през  1978 и 1981 г.

Кралев дари купа на Илия Чубриков на Музея на спорта

„Илия Чубриков беше голяма личност. Като дете съм бил свидетел на великата му победа на Рали „Златния Пясъци“ през 1971 с българския Булгаралпин. Тогава България произвеждаше може би най-класния спортен автомобил в Източна Европа. Тази негова купа ще бъде съхранена за идните поколения“, заяви министър Кралев.

В своята кариера на състезател Чубриков има над 160 участия в автомобилни и над 50 в мотоциклетни състезания. Победител в 19 международни надпревари и още над 30 подиумни класирания в различни дисциплини. През 1971 година Илия Чубриков печели първото Рали “Златни пясъци” - сега рали “България” и в продължение на 36 години беше единственият роден състезател с подобно постижение. До началото на 90-те години той беше в челото на най-добрите 20 пилоти в света на FIA с приоритет А в Световния рали шампионат. Носител е на два призови плакета за Топ 3 от FIA през 1989 и 1990 година. Богатата му колекция от отличия включва успехи в престижни и трудни състезания - Рали “Руска зима”, Рали “Средиземно море”, Рали “Трансбалкания”, Рали “Вида”, Рали “Хеброс”, Рали “Стари столици”, Рали “Сливен”, Рали “Гюнайдън” в Истанбул и много други.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети