Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Даме Стойков след ужаса COVID-19: Имам антитела, ще давам кръв за серум

Спорт

Даме Стойков след ужаса COVID-19: Имам антитела, ще давам кръв за серум

Даме Стойков след ужаса COVID-19: Имам антитела, ще давам кръв за серум - Tribune.bg
Снимка:

След като пребори коронавируса, Даме Стойков ще даря кръв за серум, който да се използва при лечението на други хора. Вицепрезидент на Българската федерация по джудо  бе сред първите дали положителна проба за коронавирус още през месец март. Дългогодишен спортист и изключително здрав физически човек предупреждава, че COVID-19 не трябва да се подценява.

„Коронавирусът не е от обикновените. Симптомите дойдоха след няколко дни и се наложи да вляза в болница. Аз съм спортист и никога не съм боледувал така, че да стигам дотам. Три седмици усещах симптомите с различна сила, след това дойдоха отрицателните проби. Този вирус е коварен и много продължителен“, спомня си той в интервю за „24 часа“.

Спортистът е категоричен и че трябва да спазваме мерките и да уважаваме усилията на правителството, лекарите, доброволците.

„Искрено се ядосвам, че някои хора го неглижират и смятат, че мерките са били прекалени от страна на премиера Бойко Борисов и националния щаб. Да, наистина в България заразените и жертвите са малко на фона на други държави. Но това е благодарение на факта, че имаше превенция, че правителството разбра опасността и реагира бързо. Само човек, който не е минал през този вирус или негов близък, може да твърди, че това са глупости“, казва още Стойков.

И признава:

„И аз бях скептичен и си казвах: “Какъв пък е толкова тоя вирус - ще кашляш и ще ти мине. Няма проблем, засяга сериозно само възрастни, болни”. Но се сблъсках с ужаса. Още хора повтарят тези неща. А те нямат и най-бегла представа за какво става дума“.

Той е категоричен, че действията в България са били правилни.

„Чета и слушам за стадни имунитети и модели на други държави като Швеция, които, между другото, доказаха, че не работят. За мен премиерът Борисов и щабът, който организира, направиха възможно най-доброто, и то в правилния момент. Това спаси много българи.

Всички виждат какво се случва по света – в Италия, Испания, Франция, Русия, сега и Бразилия, а и в САЩ. Дори толкова богати държави не издържаха - сринаха се и здравните им системи, и икономиките им. При нас организацията и превенцията изиграха важна роля. В България заразените и починалите към момента се запазват в ниски граници, сметнато на глава на населението. Знам, че много хора страдаха от това, че трябваше да си стоят по домовете, че бяха засегнати бизнеси, но човешкият живот е по-важен“, посочва той.

„По-добре здрав вкъщи, отколкото 25 дни в една болнична стая само с вируса в теб. Сега се сещам, че имаше и политически заигравки с това защо били затворени хората по къщите си. Ако не се бях разболял, щях да спазвам плътно карантината. Спортистите сме изпълнителни. Дори да не ме е страх, пак ще се пазя и най-вече ще пазя близките си“, категоричен е спортистът.

Повече от два месеца, след като разбира, че е заразен, Стойков вече се чувства добре, тренира и прави походи. Той е категоричен, че пандемията е изпитание и в личен, и в професионален план.  Спортните зали останаха затворени, но според преборилия коронавируса това е било правилно.

„Спортът е много важен и за младите хора, и за всички възрасти. Пожелавам на всички здраве, а на спортната общност да се мобилизираме и да покажем, че в името на спорта ще се съобразим с всички препоръки на щаба и на експертите“, обръща се той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети