Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Гергинов обясни защо съдии от София свирят столичните дербита

Спорт

Гергинов обясни защо съдии от София свирят столичните дербита

Гергинов обясни защо съдии от София свирят столичните дербита - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Съдийската комисия на БФС Костадин Гергинов беше гост в "Студио Дерби", за да отговори на неспиращите атаки към него заради зачестилите грешки на реферите.

Той внесе повече яснота по въпроса, който се коментира много напоследък - защо съдии от София свирят на столични отбори.

"Миналата година се навършиха 100 години футболно съдийство в България. През цялото това време софийските съдии са имали отговорността да свирят навсякъде по страната. Да преброим колко отбора има от София в Първа и Втора лига. Та това е близо двумилионен град със студенти, идващи от цялата страна и чужбина. Докато учат в столицата, те трупат практика и опит. Не е комфортно за никой съдия от провинцията да свири на отбор от родния му град, докато за София не е така. Това са аргументите и аз не съм ги измислил, винаги е било така", обясни шефът на българските съдии.

Той поясни и защо са започнали нападките към него.

"90% от членовете на Съдийската комисия са стари муцуни. Единственото ново име съм аз. Помолил съм колегите да не взимат отношение. Затова атаките са изцяло към мен и започнаха след Царско село – Лудогорец, когато се контузи Антон Недялков. Съдията и аз сме причината за тази контузия. Онзи ден на мача ЦСКА – Лудогорец отидох на мача с тайната надежда да се видя с журналистите и да кажем кой какво мисли, но това не се получи. Никой не прояви желание. 40-50 минути след мача пускам телевизията и гледам, че някой ваш колега казва: "Аз не разбирам от футбол, но искам да кажа за съдийството“. Чудих се бил ли съм на двубоя или не", разказа съдийският шеф.

Гергинов внесе повече яснота защо Георги Кабаков не е ръководил първия полуфинал за Купата на България между ЦСКА и Лудогорец. Както е известно, той свири мач на същото ниво, но за Купата на Гърция.

"От други хора получих намек кой да свири този полуфинал. За Кабаков става дума. Той е нашият водещ съдия. Той обаче получи много престижна покана да свири 1/2-финал за Купата на Гърция. Дадох съгласието си да отиде, защото това е престиж за българското съдийство. Чух се с Кабаков. Дадохме му мач във „В“ група да се види как е кондиционно. Беговата дейност е 10-12 километра. След като се чухме с него, стана ясно, че е добре. Тогава потвърдихме участието му в Гърция.

Най-напечените срещи предстоят на всички нива. По никакъв начин никого не пазим. Когато един човек има проблем и има нужда от помощ, той се обръща към комшията си. Това, че Гърция има проблеми с рефери и се канят арбитри от цяла Европа, лицензирани за ВАР… виждаме такива от цяла Европа. Ако започнем да правим спънки на Кабаков, няма да отиде никъде. За мен е чест, в който и да е спорт, да има български представител. Още повече за съдийството. Това е признание за БФС. По всякакъв начин ще го подкрепяме, когато има покана", добави бившият рефер.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати