Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Кралев: Свършихме огромна по обем работа през изминалите четири години

Спорт

Кралев: Свършихме огромна по обем работа през изминалите четири години

Кралев: Свършихме огромна по обем работа през изминалите четири години - Tribune.bg
Снимка:

“Свършихме огромна по обем работа през изминалите четири години. Във всяко едно от направленията, по които сме работили, има какво да се желае. Физически времето не достигна да се изпълнят до край всички набелязани цели и се надявам през следващите години да работим по тяхното изпълнение”, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев при гостуването си в предаването на Българската национална телевизия “Още от деня”.

“С огромно задоволство отчитам това, че приехме напълно нов Закон за физическото възпитание и спорта, който отговаря на потребностите на спортните федерации и клубове. Той отговаря най-точно на модерните изисквания и актуалните проблеми на спортните организации в страната. Успяхме да направим едно много сериозно увеличение във финансирането на спортните федерации и на клубовете. Два пъти се увеличиха средствата, които отделяме за спортните клубове, там именно смятам, че е най-хронично недофинансираната част от българския спорт - именно местата, където се работи най-много с подрастващите, там, където се коват българските шампиони. Повече от 20 години не бяха получавали увеличение на средствата, успяхме в края на годината да ги увеличим с 30 %, а за 2021 г. ги увеличихме двойно. Смятам и през следващите години това да бъде основна част в нашата политика”, допълни спортният министър.

Кралев коментира и политиката, която е водена по отношение на спортните обекти и съоръжения. “Огромна гордост за нас са инфраструктурните проекти, които направихме. Над 500 млн. лв. се инвестираха в спортна инфраструктура по време на трите правителства на ГЕРБ. Когато ние започнахме работа спортната инфраструктура беше в тотална разруха. Нямаше нито една годна за международни състезания зала. Още през първия мандат направихме “Арена Армеец”. Благодарение на това спечелихме домакинства на фантастични състезания, които никога не бихме мечтали да имаме в България, ако нямаше такава зала. Веднага след това,  наред с новите зали в Русе, Пловдив, Шумен, “Арена Бургас”, която се завършва, ние сме инвестирали в над 100 обекта - тренировъчни зали, съоръжения, стадиони. Имаме реконструирани 10 многофункционални зали, 11 стадиона, 4 тренировъчни стадиона за футбол, 13 игрища за мини футбол, 7 закрити лекоатлетически писти, 6 открити лекоатлетически писти, 5 зали за вдигане на тежести, 5 зали за борба, 6 зали за бокс. Това е огромен обем работа. Над 100 съоръжения бяха направени само през последните 5 години без никакви забележки за качеството на ремонтните дейности, които сме извършвали в нашия сектор”, заяви Красен Кралев.

Той отбеляза, че трябва да бъдат реконструирани и големи спортни обекти като комплекс “Червено знаме”, стадион “Академик” и стадион “Септември”. "Това са само обекти в столицата, има десетки такива по страната. Но след като повече от 30 години не е забит един пирон в спортната инфраструктура все от някъде трябва да се започне. Не може в рамките на година или две с магическа пръчка да оправим абсолютно всички бази. Работи се. Ако бяхме започнали преди 4 години с “Червено знаме”, сега щяхте да ме питате какво става със Зимния дворец, какво става със зала “Фестивална”. Първо започнахме от тези зали, които смятаме, че са приоритет, защото леката атлетика 11 години нямаше къде да тренират на закрито. Зимният дворец е единственото подобно съоръжение в България. Оправихме басейна “Спартак”, който също беше в окаяно състояние, беше задлъжнял и не можеше да се менажира от Столична община. Всички тези неща са реално свършена работа. В следващия мандат ще дойде времето и на стадион “Академик”, и на “Червено знаме”, и на стадион “Септември”. Ще дойде ред и на много други обекти. Лично аз искам да обърнем внимание на плувните басейни. Имам желание да направим и още една тренировъчна пързалка в София, защото не може зимни спортове да се правят само с две съществуващи пързалки. В България изоставаме със спортната инфраструктура в плуването, наваксахме през последните години в леката атлетика и в спортовете, които носят традиционни успехи на България”, отбеляза спортният министър.

Красен Кралев заяви, че сега България щеше да се радва на повече спортни успехи, ако толкова мащабни инвестиции в спортни съоръжения са правени и при други управления. “Един спортист се  гради между 8 и 12 години. Ако преди нас бяха построили и бяха реконструирали тези съоръжения, сега може би щяхме да се радваме на по-големи успехи. Много тежка е заблудата, че Министерството на младежта и спорта отговаря за подготовката на спортистите. Федерациите подготвят спортистите, ние отговаряме за това те да имат условия за тренировки, те да имат най-добрите бази, да имат обезпечено финансиране. Тази работа сме я свършили. Има неща, които не успяхме да свършим сега и ще заложим в следващия мандат. Едно от тях е реформа в спортните училища, които в момента работят по един стар модел, който не е актуален към новите условия. Делегираните бюджети ги поставят в условия на един непрекъснат конфликт с другите училища и със спортните клубове. В момента се изготвя едно предложение за реформа в спортните училища, което ще изпълним през следващия мандат, за да могат те отново да бъдат тази ковачница на кадри, която винаги са били. Аз съм амбициран да продължим това, което сме започнали с моя екип. Имаме ясен план какво трябва да се свърши през следващия период”, категоричен бе Кралев.

        Той отбеляза и другите акценти в своите планове за развитие на спорта в България. “Работата върху инфраструктурата ще бъде приоритет и през следващите години. Искам да увеличим още парите на клубовете. Предвиждаме през следващия управленски период да има минимум 200% увеличение на средствата, с които те ще разполагат. Трябва да се повиши квалификацията на треньорите и да се увлечи внедряването на научно-приложна дейност в спорта. Това са приоритетите, върху които ще работим следващия мандат”, каза Кралев.

Спортният министър заяви, че е оптимист за представянето на българските спортисти на Летните олимпийски игри в Токио през лятото. “Спортистите загубиха малко състезателен ритъм, но ние направихме всичко възможно те да получат най-добрите условия за подготовка. Знам, че сме много добре подготвени и желая на всички да имат късмет, да бъдат здрави по време на квалификациите, за да може да изпратим голяма група от спортисти в Токио. Имаме големи шансове да се поздравим с успех на Олимпийските игри, защото наистина имаме подготвени хора. Всички състезатели ще страдат от факта, че няма да имат изграден достатъчен състезателен ритъм, но се надявам, че тази работа, която свършихме през последните месеци в условията на пандемията, тези грижи, които положихме за нашите спортисти да получат най-добрите условия за подготовка, ще се отплатят. Късмет им трябва и повече увереност в собствените сили”, заяви Кралев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати