Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Новини от Япония: Олимпиада ще има въпреки извънредното положение

Спорт

Новини от Япония: Олимпиада ще има въпреки извънредното положение

Новини от Япония: Олимпиада ще има въпреки извънредното положение - Tribune.bg
Снимка:

Организаторите на Олимпийските игри в Токио съобщиха, че отложеният от миналото лято заради коронавируса форум ще се проведе, въпреки че Япония обяви извънредно положение в страната по-малко от 200 дни преди откриващата церемония.

Министър-председателят Йошихиде Суга разпореди вчера едномесечен локдаун от днес, включващ столицата Токио.

Организаторите на Олимпийските игри в страната вече обявиха, че ново отлагане на Олимпиадата не стои на дневен ред. И продължиха да настояват, че извънредното положение няма да попречи на плановете им за организиране на Игрите.

„Това извънредно положение предлага възможност за поставяне под контрол на ситуацията с коронавируса и за това Токио 2020 да планира една безопасна олимпиада това лято. Ще продължим с необходимите подготовки в съответствие с местното правителство и здравните власти“, се казва в изявление на организаторите.

Суга сподели в четвъртък, че Япония е отдадена на това да проведе „безопасна“ Олимпиада, и че вярва, че общественото настроение ще се промени, когато в страната започне ваксинация, която към момента е насрочена за следващия месец. Но членът на Международния олимпийски комитет (МОК) Дик Паунд каза за BBC, че не може да бъде „сигурен“, че Игрите ще се проведат. Извънредното положение на Япония е по-малко стриктно от суровите локдауни в други страни или дори първото извънредно положение заради вируса миналата пролет. То е насочено главно към ресторанти и барове, които ще спрат да продават алкохол до 19:00 часа местно време и ще затварят час по-късно.

Извънредното положение обаче може допълнително да накара жителите на Япония да са против провеждането на Игрите, след като обществена анкета разкри, че повечето от тях предпочитат Олимпиадата да бъде отложена или напълно отменена. Токио регистрира 2392 нови случая в петък, с малко под предишния рекорд от 2447 ден по-рано. Въпреки това, пандемията в Япония остава сравнително малко, като жертвите на вируса са общо 3850. Япония все още не е одобрила ваксина срещу COVID-19, като Суга заяви, че се надява ваксинирането да започне в края на февруари. Медицинските работници и по-възрастните хора се очаква да бъдат сред първите ваксинирани срещу вируса.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати