Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Обрат: Италия отива в Катар по служебен път

Спорт

Обрат: Италия отива в Катар по служебен път

Обрат: Италия отива в Катар по служебен път - Tribune.bg

Италианският национален отбор по футбол претърпя едно от най-големите разочарования в историята си, след като не успя да се класира за второ поредно Световно първенство.

Както е известно, миналата седмица „адзурите“ бяха попарени насред Палермо от Северна Македония с гол в добавеното време в плейофен двубой за класиране в Катар.

Сега обаче се появява някакъв шанс тимът на Роберто Манчини все пак да може да играе на Мондиала тази година. „Mediaset“ твърди, че Италия може да получи възможност да отиде в Катар на мястото на Иран, който вече се класира.

На последната квалификация на иранците - срещу Ливан, е било забранено на 2000 жени със закупени билети да влязат на стадиона. В ислямската република е практика дамите да не бъдат допускани да гледат футбол, за което ФИФА от дълго време предупреждава местната футболна федерация.

Сега на Апенините се надяват световната футболна централа да накаже иранците с изваждане от Мондиала. Италия пък може да заеме освободеното място като най-високопоставен отбор в ранглистата, който вече не се е класирал. Европейските шампиони са на шесто място, а всички пет тима пред тях вече имат резервирано място за Катар - Англия, Аржентина, Франция, Бразилия и Белгия.

Както е известно, от 40 години насам Иран забранява на жените да присъстват на футболни мачове. Според религиозните управници жените трябва да бъдат предпазени от мъжката атмосфера на стадиона и от това да гледат мъже в къси спортни екипи. От ФИФА наредиха на Иран през месец септември 2019 година да осигури достъп на жените до стадионите без никакви ограничения. Директивата на световната футболна централа дойде след смъртта на млада жена, която се самозапали от страх да не бъде пратена в затвора за това, че е присъствала тайно на футболен мач. През 2018 година тя беше арестувана, след като се е опитала да влезе на футболна среща, преоблечена като момче.

ФИФА упражнява натиск от години върху Иран да отвори стадионите си за жени, но Техеран позволяваше единствено стриктно ограничен брой на жени на стадионите до 2019 година.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати