Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Пловдив скоро ще има нови три стадиона, две зали и 6 физкултурни салона

Спорт

Пловдив скоро ще има нови три стадиона, две зали и 6 физкултурни салона

Пловдив скоро ще има нови три стадиона, две зали и 6 физкултурни салона - Tribune.bg

Три нови стадиона, две спортни зали и 6 физкултурни салона се очакват да бъдат завършени в Пловдив в следващите две години. Това стана ясно по време на отчета на зам.-кмета по спорт и младежки дейности Георги Титюков, съобщава trafficnews.bg.

Освен строителството на двата стадиона на Ботев и Локомотив, за които държавата отпусна 37 млн. лева, собствениците на ПФК „Спартак” ще внесат техническия си проект до месец в Община Пловдив. Последният проект е за 7000 седящи места, като инвестицията е на стойност от 6,2 мл. лева.

Продължава и строителството на спортна зала Дунав, която е за 3,5 млн. лева, като в бюджета за 2020 година има предвидени 1,4 млн. лева. Скоро ще започне и строителството на спортна зала към ЕГ „Иван Вазов” за 1 млн. лева, в която ще има около 300 седящи места.

Георги Титюков каза още, че се очаква финансиране на 6 физкултурни салона на пловдивски училища от програмата на Министерството на младежта и спорта.  Проектът за Втори гребен канал също напредва. Последна крачка преди издаването на строителство разрешение е закупуването на частния имот от 11,5 дка от английски фонд. След тази стъпка може да се търси финансиране за проекта.

Бюджетът на спорта в Пловдив за 2020 година бе 1,690 млн. лева, като тя бяха намалени с 200 000 лева, които отидоха за справяне с коронакризата. От останалите средства са били разходвани – 813 000 лева за спортния календар, 334 000 за закупуването на техника и материална база на клубовете, за високо спортно майсторство 205 000 лева, за детските школи 95 000 лева.

132 клуба за 48 вида спорт са получили помощ от градския бюджет. Най-много са взели баскетболния „Академик Бултекс 99” – 200 хил. лева, женският волейболен отбор на Марица – 180 000 лева, а 150 000 лева бяха дадени за провеждането на Европейското първенство по колоездене от 15 ноември в Колодрума.

Други събития, които се очакват тази година са: Маратон Пловдив на 15 ноември ,”Bulgaria Open”  -  състезание по таекуондо в залата на ПУ „Паисий Хилендарски”.

Догодина са предвидени и още няколко големи форума – Европейско първенство по фехтовка от 15 юли, Световно първенство по гребане за юноши и девойки от 15 август, Европейско първенство по волейбол за жени от 18 август и състезания от Риболов на нациите от 17 октомври.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати