Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Заради кого падна главата на Боби Михайлов?

Спорт

Заради кого падна главата на Боби Михайлов?

Заради кого падна главата на Боби Михайлов? - Tribune.bg
Снимка:

След напрегнат ден за българския футбол – днес следобед ГДБОП нахлу в офисите на БФС. Акцията е част от разследване за корупция на Спецпрокуратурата. Проучват се данни за корупция и престъпления срещу спорта. Службите конфискуват документи и компютърни конфигурации.

Обект на проверка са действията на Съдийската комисия, предава сайтът Новспорт.

Това беше подкрепено и от думите на премиера, че ставащото в БФС не е свързано със снощната срамна загуба от Англия с 0:6, а е било планирано от дни.

Борисов: Не се месим на БФС, но на територията на страната не се спазват закони, договарят се съдии за мачове

Естествено – снощното поражение преля отдавна пълната чаша на търпението на родните футболни запалянковци. Лично премиерът Бойко Борисов поиска оставката на президента на БФС Борислав Михайлов и тя стана факт.

Но разгромът беше само „капката“, а недоволството към това ръководство в „Бояна” тлее с години и причината не е само катастрофалното представяне на националния отбор.

Може би най-голямата язва в българския футбол, която често кърви и нанася сериозен удар върху имиджа на играта, е съдийството. Тази дейност от година и половина се ръководи от Йордан Сталев.

Кой е Йордан Сталев?

Бивш съдия от „А” група, създал си меко казано съмнителна репутация от изявите си по родните терени. Забърквал се е в множество скандали през годините, ваден е и после връщан в ранглистата. В кариерата си за 10 сезона в елита той има общо 41 мача и никога не е бил международен.

Избран неясно по какви критерии за председател на Съдийската комисия през март 2018 година, Сталев успя да докара нещата до пълен батак.

Публична тайна са близките отношения на Сталев с шефове на клубове, като според слухове редовно ходи на гости на един от тях на вилата му в Гърция. Може само да се гадае какво се случва при тези гостувания. И как след тях се е правел нарядът на този отбор? Имало ли е натиск срещу съдиите, които свирят на въпросния тим?

Друго, с което е известен пловдивчанинът са имотите, колите, екзотичните почивки. Той се шири в имение в пловдивското село Брестник и има завиден му автопарк.

Как ли си позволява тези волности със скромната си заплата към Съдийската колегия – това по-скоро трябва да попадне в компетенциите на НАП и финансовото министерство.

Във футболните среди се говори, че Сталев получил лично от Боби Михайлов пълната власт в съдийството.

„Ти правиш ранглистите, ти правиш нарядите, всичко”, му казал президентът още в първите дни на новия председател и му дал страхотно самочувствие. Новият шеф започнал да назначава едни и същи съдии, въпреки грешките им, да пуска рефери да свирят на отбори от родния им град, да слага едни и същи арбитри на определени отбори.

Това естествено дразнело другите и разцепило колегията.

Изключително любопитни са назначенията на варненеца Драгомир Драганов (един от най-добрите ни съдии и нов международник от 1 януари 2020 година). Той е често прехвърлян да свири мачове на... Черно море. А пловдивчанинът Георги Кабаков на няколко пъти ръководи срещи на съгражданите си от Локомотив…

По този начин момчетата бяха поставяни в крайно некомфортна ситуация, в която почти нямат верен ход.

На няколко пъти рефери, допуснали сериозни грешки, веднага получаваха наряди за нови мачове. Други пък – за същото и по-малко, го отнасяха за 5-10 кръга. Никой не знаеше кой каква оценка е получил, защото те станаха засекретени с една първите заповеди на Сталев като председател.

Говори се, че нарядите са били дотолкова „засекретени”, че останалите членове на Съдийската комисия, сред които авторитетни фигури като Георги Йорданов, Иван Вълчев, Костадин Стоичков и другите, са ги научавали от медиите. И това ако не мирише на задкулисие и тънки сметки...

А що се отнася до Йордан Сталев, той без съмнение е всестранно развита личност. Защото освен всичко друго, ръководи и собствен футболен клуб – Сокол (Марково). На мачовете му се случват чутовни неща... Така например в Асеновград Сталев и съдиите едва се измъкнаха от озверелите фенове на домакините в мач за Купата. Малко по-късно от обстановката и реферите в китното Марково проплака сериозен клуб като Розова долина, още повече, че домакините осуетиха пряко излъчване на двубоя по телевизията.

При юношеските мачове на Сокол положението е горе-долу същото, а миналата пролет заради скандално съдийство в мач с Берое се стигна до масово меле между родители, футболисти и рефери. В Пловдивско се говори, че няколко президенти на отбори от Югоизточната „В” група са готови да се откажат заради съдийството... Подобно е положението и на други места в страната...

И точно затова сега можем да кажем убедено, че Сталев е една от основните причини да хвръкне главата на Михайлов. Който му даде пълното си доверие и е логично да понесе отговорност.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети