Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Росен Добрев: Европейското по плажен хандбал ще рекламира Варна и България още две години

Спорт

Росен Добрев: Европейското по плажен хандбал ще рекламира Варна и България още две години

Росен Добрев: Европейското по плажен хандбал ще рекламира Варна и България още две години - Tribune.bg

Над 1200 състезатели, 70 съдии и делегати, 230 доброволци, повече от 300 мача, 24 тира с оборудване, близо два тона вода на ден, благотворителни каузи, много, много усмихнати лица и много, много доволни хора! Това е накратко равносметката от отминалото Европейско първенство по плажен хандбал във Варна. Целият екип на Българската федерация по хандбал се вложи максимално в организацията на събитието, но основен двигател на случващото се беше нейният председател Роден Добрев…

- Г-н Добрев, отзивите на Европа от проведеното във Варна първенство на Стария континент по плажен хандбал бяха изключително позитивни. Вие бяхте навсякъде преди, по време и след шампионата – с официалните лица, с хората, които работеха на терен, с отборите. Удовлетворен ли сте от постигнатото?

- Да, разбира се. Но първо искам да благодаря на целия екип на БФ хандбал – на Теодор Илиев, Георги Дойчинов, Криси Блажева, Маргарита Апостолова, на Боби Лучев и Драгомир Драганов от Fivepoints, на всички фирми, които взеха участие в изграждането на тези съоръжения, на хотелите, ресторантите, на абсолютно всички. На Община Варна, кмета Иван Портних, дирекция „Спорт“ и Кристиян Димитров за пълното съдействие, което ни оказаха. Това е огромен труд и когато видиш усмихнати лица, щастливи хора, няма как да не си радостен от постигнатото. Радвам се, че го направихме за развитието на българския хандбал. Ще се говори години наред за това, което организирахме. Направихме една страхотна реклама на Варна, на България като туристическа дестинация. Показахме как спорт и бизнес могат да вървят ръка за ръка. И дай Боже един ден това да се върне обратно към спорта и тези, чийто бизнес ние подпомогнахме с привличането на толкова много хора, също да ни подадат ръка. Наистина, получи се голям празник. В продължение на 2 седмици, от юношите и девойките, до мъжете и жените, много хора се запознаха с хандбалната игра и в частност с плажния хандбал. Една супер атракция, която вече радва милиони по света.

- С просто око се виждаше, че бизнесът около игрищата, пък и в цяла Варна буквално живна.
- Да, при такива големи събития няма как да не се отрази. Плажът вече няма нищо общо с това, което беше по време на турнира. Вижда се разлика от тук до небето. Предните 2 седмици всичко беше пълно. Изключително съм радостен, че много млади хора бяха и по трибуните. Стадионите бяха пълни. Чрез телевизионното излъчване и лайфстрийма милиони зрители имаха възможност да се насладят на красивата игра, на красивите моменти. Изключително съм радостен, че това нещо се случи във Варна и всичко мина отлично.

- Когато човек каже плажен хандбал, първоначално отсрещната страна винаги изпитва леко недоверие. Когато обаче го видиш с очите си - спорт на изключително високо ниво, съчетан с празник, моментално променяш мнението си. Като че ли това е една отлична реклама за хандбала като цяло. Начин на промоция, с който тук хиляди хора видяха що е то хандбал и неговата плажна разновидност.
- Да, разбира се, още повече, че Европейската федерация подписа през 2020 година договор с най-големите гиганти в медийното отразяване Инфронт и DAZN. Лично техен представител беше тук и през следващите две години, до следващото Европейско първенство, плажният хандбал ще бъде промотиран с кадри от тук. Това означава, че България и Варна ще бъдат рекламирани още две години благодарение на отминалия шампионат.

- 2 години реклама на България в света на хандбала…
- Абсолютно, да. Имах възможността да говоря с много от делегациите, ръководствата и съдиите. Повечето от тях казаха, че ще се върнат със семействата си на почивка. Което означава, че те ще промотират Варна, освен като спортен град и като туристическа дестинация. Като така още веднъж ще можем да помогнем на бизнеса. Това е една дългосрочна инвестиция в бъдещето. Изключително съм щастлив, че имахме възможността да се докоснем до най-големите и публиката да види най-силните държави в Европа, защо не и в света тук във Варна. И си миришеше на хандбал.

- Кратка оценка за нашето представяне. За съжаление то не кореспондира с организацията, но все пак отборите се раздадоха максимално, а имахме и своите хубави моменти…
- Ние като федерация направихме всичко възможно отборите да бъдат подготвени. Но в тази обстановка с COVID 19 всичко беше по трудно. Имаше промяна при юношите и девойките от 19 на 17-годишни… Макар че аз съм особено щастлив, че при 17-годишните девойките успяха да завоюват едно престижно 10-о място в Европа. При мъжете и жените има доза разочарование, но всичко е психология. Успяха да се докоснат и те до големия хандбал, да видят, че не сме толкова далеч, защото имаше мачове, които бяха на кантар и точно тънките моменти, психологическите си изиграха ролята. Което е проблем за целия български спорт, не в частност за хандбала. Но като цяло съм доволен, че за толкова кратко време успяхме да сглобим национални отбори. Знаете, че ние нямаме възможност да тренираме целогодишно този тип спорт. 100% от състезателите ни играят и в зала, и на плажа, докато тук имаше отбори, които са специализирани в плажния хандбал. По специфично е, но в крайна сметка мисля, че пътят е един и ние като федерация трябва да продължим да развиваме, особено при подрастващите, плажния хандбал. Защото всички индикации показват, че от Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. той ще стане олимпийска дисциплина. А там са по-големите шансове на българския хандбал да пробие на голямо ниво. Но всичко е свързано и с финанси. В една Украйна, която често я даваме за пример, като близък стандарт до нашия, Министерството на спорта отпуска 350 000 евро за подготовка на националните им отбори. При това отделно, за всичките им гарнитури, включващи Европейски първенства, лагер сборове, държавно първенство. Докато ние за това ЕП не получихме нито една стотинка от Министерството на спорта, защото не сме олимпийска дисциплина. И когато ги съвместим тези неща, вече виждате разликата. Ние говорим за Дания, Швеция, Франция, Германия, които дойдоха 3-4 дни по-рано, били са по 20 дни на лагер, подсигурени. Въобще не говорим за такива работи, просто при тях стандартът е много висок, средствата са много. Федерациите заделят бюджети и за плажен хандбал. Така че това, което видяхме като класиране е напълно реално.

- Сега накъде? Амбициите увеличават ли се след тази организация и какво предстои като желание за домакинство?
- Първо да отдъхнем, защото до вчера бяхме на терен. Ще разработим програма към Европейската и Световната федерации, като идеята е да се организира Черноморска купа, да се направят ABT турнири за клубни и национални отбори. Но първо трябва да се изгради инфраструктура, която да е целогодишна, за да може за плажните спортове и в частност за хандбала, да има условия за развитие. Идеята .е заедно с Община Варна и с другите спортни федерации да седнем и наистина да се инвестира в едно такова спортно съоръжение, което може да се ползва целогодишно от всички плажни спортове. Това е пътят. След 2 седмици във Варна имаме още едно Европейско първенство в зала, на което нашата държава е една от 4-те домакини (за младежи до 19 г. б.а.). Поради Covid-19 то беше изместено от 2020 г., но след 2 седмици нашата федерация трябва да го организира и ние не сме спирали да работим по него. За догодина смятаме да починем. Искахме да видим дали федерацията може да се справи с организация на такова голямо събитие и идеята и желанието ни е през 2024 г. България да кандидатства за Световното първенство по хандбал в зала за девойки до 18 години, пак тук във Варна. Мисля, че имаме всички подходящи условия и след оценките, които ни дадоха, няма да имаме проблеми след 6, 7, 8 години, стига да имаме и силни национални отбори мъже и жени, да кандидатстваме за Европейско или Световно в зала за мъже и жени, което е черешката на тортата. Към това трябва да се стремим, защото това е пътят. Промотираме хандбалната игра. Страшно много хора, сред които и много деца можеха да гледат над 100 мача директно по телевизията. Имаме възможност да направим така, че тези деца да се запалят по този спорт и за в бъдеще да разчитаме на все по-млади таланти, които да представят България на международна сцена.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати