Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Във Варна се проведе „Галата“ – най-старото плувно състезание у нас

Спорт

Във Варна се проведе „Галата“ – най-старото плувно състезание у нас

Министър Кралев участва в награждаването на победителите от маратона

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва в награждаването на победителите в 78-ото издание на плувния маратон „Галата-Варна”.

И при мъжете, и при жените първите места бяха заети от представители на Варна - Арсений Бекетов спечели при мъжете с време 51,24 мин, а Василики Кадоглу при дамите с 55,50 мин. Бакетов получи и купата на името на легендарния плувец Добри Динев. При мъжете челната тройка допълниха Йордан Янчев и Никола Саботинов, а при жените – Филотея Димитрова и София Найденова. Участниците преплуваха 4500 метра от нос Галата до Втора буна.

Маратонът Галата – Варна е най-старото плувно състезание у нас. Той се провежда всяка година от 1939-а насам, като старт няма единствено през 1944 г. В тазгодишното издание на надпреварата  стартираха 310 плувци, сред които представители на Русия, Белгия, Украйна, Сърбия, Франция, Канада и Австралия.

„Това е едно от емблематичните състезания за Варна. Като бивш лекоатлет и фен на леката атлетика много ми се иска варненският лекоатлетически маратон някой ден да стигне славата на плувния. Радващо е, че има толкова много участници и се вижда съживяване в плувания спорт. Щастлив съм, че днес победиха варненци.

Радвам се за Василики, която работи изключително усърдно с майка си през последните години и ще представлява България на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес. Има всички шансове да вземе квота и за Олимпийските игри в Токио. С Арсений имам по-специална връзка. Много се гордея, че това момче, което е руснак, но от много малък живее във Варна, защитава успешно честта на България“, каза Кралев.

Натурализираният Арсений Бекетов в момента е един от най-перспективните ни млади спортисти.

„Нашата политика е да даваме гражданство на талантливи млади състезатели, които имат възможност дълго време да защитават българските цветове. Арсений е емблематичен пример в тази насока, защото в момента е най-добрият ни състезател в маратонските дистанции в открити води“, заяви Кралев и допълни, че според него Бакетов може да вземе олимпийска квота за Игрите в Токио през 2020 г.

Министърът даде пример и със състезателката по художествена гимнастика при девойките от руски произход Анна Келман, която на последното Европейско първенство спечели бронз отборно заедно с женския ни ансамбъл, Татяна Воложанина и Елизабет Йовчева.

„Служебният кабинет отказа да й даде паспорт. Трябваше наново да извървим цялата процедура. Но когато си отстояваме каузите, когато сме прави, всичко си идва по местата“, каза Кралев.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема