Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Агенцията за атомна енергия няма връзка със системите на „Чернобил“ и „Запорожката“ АЕЦ

Свят

Агенцията за атомна енергия няма връзка със системите на „Чернобил“ и „Запорожката“ АЕЦ

Агенцията за атомна енергия няма връзка със системите на Чернобил и Запорожката АЕЦ - Tribune.bg
Снимка:

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е загубила контакт с дистанционните системи, които следят ядрения материал в Запорожката атомна централа в Украйна, предаде агенция „Ройтерс“. Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна централа в Европа и е в ръцете на Русия от миналата седмица, когато в сграда близо до централата избухна пожар след сраженията между руски и украински сили.

Ден по-рано МААЕ съобщи, че системите за следене на ядрени материали в съоръженията за радиоактивни отпадъци в Чернобил са спрели да предават данни към надзорния орган на ООН за ядрена безопасност. АЕЦ Чернобил, където през 1986 г. стана най-голямата ядрена авария в света, бе превзета от руските сили.

Двете атомни централи се управляват от украински персонал при условия, които според МААЕ застрашават безопасността на съоръженията.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси каза, че е притеснен от внезапното спиране на потока от данни от двете централи към организацията, базирана във Виена. МААЕ посочва, че остава неясно на какво се дължи това. Предаването на информация от другите атомни централи на Украйна продължава.

Операторът на Запорожката АЕЦ е съобщил, че два от четирите външни електропровода с високо напрежение са повредени и не работят. На централата й е достатъчен и един електропровод, а пети такъв е на стендбай. В допълнение централата разполага и с дизелови генератори.

Превод: БТА


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети