Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Американец, французин и канадка си поделят Нобеловата награда за физика

Свят

Американец, французин и канадка си поделят Нобеловата награда за физика

Снимка:

Успехът им – новаторски изобретения в лазерната физика

Американецът Артър Ашкин, французинът Жерар Муру и канадката Дона Стрикланд спечелиха Нобелова награда за физика за революционни изобретения в областта на лазерните технологии. Ашкин е роден в Ню Йорк през 1922 г.; Моро - през 1944 г. в Албервил, Франция, а Стрикланд - през 1959 г. в Гуелф, Канада.

Артър Ашкин е награден за изобретяването на оптични пинсети и тяхното приложение в биологичните системи. Това са научни инструменти, които използват лазарен лъч като привличаща и отблъскваща сила. С тях физически могат да бъдат премествани микроскопични обекти.

Жерар Муру и Дона Стрикланд са отличени за откриването на метод за генериране на високоинтензивни и ултракъси оптични импулси. Техните открития се прилагат в медицината и други сфери на живота.

Артър Ашкин ще получи половината от паричната награда, а Жерар Муру и Дона Стрикланд ще си поделят другата половина.

Любопитен факт е, че Дона Стрикланд е едва третата жена, печелила Нобелова награда за физика. Преди нея отличието получават Мария Кюри през 1903 година и Мария Гьоперт Майер през 1963 година.

Нобеловата награда за физика се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Първата е на немския физик Вилхелм Рьонтген за откриването на нов вид лъчи, наречени на негово име.

Миналата година Нобелова награда за физика спечелиха германецът Райнер Вайс и американците Бари Бериш и Кип Торн за решаващ принос към наблюдението на гравитационни вълни.

Сред по-известните Нобелови лауреати за физика са Анри Бекерел, Пиер и Мария Кюри /1903/, Макс Планк /1918/, Алберт Айнщайн /1921/, Нилс Бор /1922/, Лев Ландау /1962/, Пьотър Капица /1978/, Питър Хигс /2013 г./.

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (873 000 евро).

Автор: Андреа Драганова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив