Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Американски учени: Властите са можели да предотвратят смъртта на 54 000 души

Свят

Американски учени: Властите са можели да предотвратят смъртта на 54 000 души

Снимка:

За целта е трябвало да въведат ограничителните мерки две седмици по-рано

Американски учени изчислиха, че такъв голям брой смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати, ако ограничителните мерки в страната са били въведени две седмици по-рано, пише в. „Ню Йорк Таймс”.

Учени от Колумбийския университет, ръководени от специалиста по инфекциозни заболявания Джефри Шейман, разработиха компютърен модел, който позволява да се оцени ефекта от мерките, въведени в САЩ в средата на март, за да се предотврати разпространението на вируса.

Изследователите казват, че до 3 май 65 307 души са починали от заболявания, причинени от коронавируса в САЩ. Учените смятат, че ако тези ограничения бяха въведени седмица по-рано, до 3 май, 36 хиляди по-малко биха загинали в страната. Ако тези мерки са били наложени две седмици по-рано, 54 хиляди души щяха да избегнат смъртта, отбелязват изследователите.

"Това е огромна разлика," каза Шейман, "кратък период от време на етапа на растеж (броя на случаите на инфекция) играе решаваща роля за намаляване на смъртността".

Учените предупредиха американските власти срещу твърде бързото премахване на ограниченията в някои щати, което би могло да доведе до ново рязко покачване на смъртността от COVID-19.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още