Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Австрийска компания плаща на Русия за газ в рубли

Свят

Австрийска компания плаща на Русия за газ в рубли

Австрийска компания плаща на Русия за газ в рубли - Tribune.bg
Снимка:

Австрийската петролна и газова компания OMV е платила в евро през май за доставките на руски газ по новата схема, като плащането е преминало без проблеми. Официален представител на австрийския концерн заяви в сряда пред ТАСС в отговор на съответен въпрос.

Валентин Николов: В момента България ползва руски газ през фирми свързани с директори от БЕХ и Булгаргаз

„Платихме през май по новия начин на плащане. Нямаше никакви проблеми“, заяви представител на OMV, когато бе попитан дали плащането за газ по новата схема е било извършено и дали е протекло гладко.

По-рано германските компании RWE и Uniper съобщиха, че са платили в евро за доставки на газ от Русия по новата схема през май.

На 20 май „Ройтерс“ цитира представител на OMV, който казва, че австрийската компания се е присъединила към други европейски компании, които превеждат плащания на "Газпромбанк" в евро, за да платят за доставките на газ от Русия. Както беше отбелязано, OMV е приложила процес на плащане, който не нарушава наложените санкции, и счита, че задълженията за плащане са изпълнени с превода на сумата в евро.

Италианската Eni ще плаща газа в рубли

На 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, с който се определя нова процедура за плащане на доставките на руски газ от купувачи от неприятелските държави, считано от 1 април. Тези държави трябва да прехвърлят средства в чуждестранна валута в "Газпромбанк", която ще купува рубли на борсите и ще ги превежда по специални рублеви сметки на вносителите. В същото време Русия ще продължи да доставя газ в обемите и на цените, определени в сключените по-рано договори.


Топ новини

виж още
Актуална тема