Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Германия и Италия одобриха плащанията за руски газ след съгласие от Брюксел?

Свят

Германия и Италия одобриха плащанията за руски газ след съгласие от Брюксел?

Германия и Италия одобриха плащанията за руски газ след съгласие от Брюксел? - Tribune.bg
Снимка:

Германия и Италия са уведомили компаниите, че могат да си открият сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, след като са обсъдили въпроса с Европейския съюз, съобщиха източници цитирани от Ройтерс.

Дебатът относно искането на Русия чуждестранните купувачи да плащат за газа в рубли постави на изпитание решимостта на европейските правителства да заемат твърда позиция срещу Москва заради войната в Украйна, коментира агенцията.

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на Москва вносителите да плащат за газа чрез сметки в рубли в Газпромбанк и доставките им бяха прекратени.

Други държави-членки обаче не пожелаха да насочат компаниите към действия, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважни доставки на руски газ, с който се отопляват домовете и се захранва производството.

Брюксел даде два набора от писмени указания за това как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но правният път остава мъгляв, тъй като на среща при закрити врата служители на ЕС също посъветваха фирмите да не откриват сметки в рубли в Газпромбанк.

Някои дипломати в Брюксел от държавите-членки на ЕС заявиха, че според тях съветът е умишлено неясен, за да се даде възможност на страните да открият сметки в рубли и да продължат да купуват руски газ.

Комисията отказа да коментира обсъжданията. Говорител от Брюксел заяви в четвъртък, че не е „препоръчително“ за компаниите да откриват сметки в рубли.


Топ новини

виж още
Актуална тема