Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Азербайджан е увеличил износа на газ за Европа с 30%

Свят

Азербайджан е увеличил износа на газ за Европа с 30%

Азербайджан е увеличил износа на газ за Европа с 30% - Tribune.bg
Снимка:

Азербайджан обяви, че износът на газ за Европа се е увеличил с 30% тази година. За 8 месеца тази година страната е доставила 7.3 милиарда кубически метра природен газ, съобщава АФП. Общото количество азерски газ, доставен за Европа през 2022-ра, ще бъде 12 милиарда кубически метра.

За периода януари - август тази година Азербайджан е увеличил с 10% производството на газ.

В средата на миналата седмица председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи държавите-членки да договорят таван на цените на газа, внасян от Русия. В отговор от Кремъл заявиха, че ще отрежат всички държави, които налагат ценови тавани върху износа на петрол и газ.

През юли ЕС и Баку се споразумяха да удвоят вноса на газ от Азербайджан през следващите няколко години. Споразумението предвижда и разширяване на Южния газов коридор, минаващ през Азербайджан, Грузия, Турция и Гърция – „до 20 млрд. куб. м годишно в рамките на няколко години“.

През май лидерите на ЕС се споразумяха да спрат вноса на по-голямата част от руския петрол до края на годината като част от безпрецедентните санкции, които наложиха на Москва заради инвазията в Украйна. Но блокът отложи категоричната забрана на руския газ, който през 2021 г. възлизаше на 155 млрд. куб. м - близо 40% от нуждите на ЕС.

Русия вече започна да намалява доставките си на газ, за да попречи на страните от ЕС да попълнят резервите си, което накара Европейската комисия да подготви „план за намаляване на търсенето на газ“, за да се справи със следващата зима.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети