Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Бабиш: Бойко пази по-добре границите от някои колеги от Шенген

Свят

Бабиш: Бойко пази по-добре границите от някои колеги от Шенген

Бабиш: Бойко пази по-добре границите от някои колеги от Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Чешкият премиер Андрей Бабиш призова на тазгодишния Стратегически форум в Блед възможно най-скоро да се приемат в Шенгенското пространство България, Румъния и Сърбия, предаде словенският портал „Демокрация“. Той изтъкна, че момента сигурността е най-важна.

„Аз знам как да спасим Европа. Казах ви за Шенген, за пазара, за действията, къде е стратегията, къде са Балканите, моят приятел Заев ние му обещахме да започне дискусия. Бойко пази по-добре границите, отколкото от някои наши колеги в Шенген. Те защитават нашите граници. Питайте Бойко как защитава границите или Андрей Пленкович. Когато бях министър на финансите и отидох в Дубровник, чаках 2 часа на границата – и то на граница на едно село, което се намира на морето“, каза още Бабиш.

Европа след Брекзит и пандемията COVID-19 са темите на главния панел на тазгодишния Стратегически форум в Блед (BSF), който се провежда днес в Словения и ще продължи само един ден поради настоящата пандемия.

Словенският премиер Янез Янша изтъкна в словото си, че следващата година ще бъде период на Брекзит и че е необходимо да се намери баланс на силите в съюза.

„Ще се изправим и пред икономическите последици от коронавируса, но за щастие, на добра основа благодарение на споразумението, прието от Европейския съвет през юли“, уточни Янша.

Българският премиер Бойко Борисов констатира, че държавите в ЕС не са били подготвени за пандемията и призова за повече солидарност. От своя страна, унгарският му колега Виктор Орбан обяви преди официалната дискусия, че ЕС е в беда, тъй като не е защитил позицията си в световната икономика.

„Сега е трудно за гражданите на ЕС да разберат, че вече не сме лидери. Сега това са САЩ и Китай“, каза Орбан.

Последвал е призив от сръбския президент Александър Вучич за повече зачитане на страните кандидат-членки от ЕС.

Хърватският премиер Андрей Пленкович пък е обезпокоен, че поради пандемията председателството на ЕС функционира практически от 10 март и че липсват срещи лице в лице с други лидери.

На срещата присъстваха още президентът на МВФ Кристалина Георгиева и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Поради пандемията Стратегическият форум в Блед тази година се провежда при специални условия и има съкратена програма. Организацията му е комбинация между физическо присъствие на участниците и видеоконференции.


Коментари (1)

ЧЕХИТЕ СА ПРИЗНАТЕЛНИ И ДОСТОЙНИ ХОРА, ЗА РАЗЛИКА ОТ НЕБЛАГОДАРНИТЕ МЪРЗЕЛИВИ РУСОФИЛИ
31.08.2020 23:16 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети