Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Белгия регистрира нов щам на Омикрон

Свят

Белгия регистрира нов щам на Омикрон

Белгия регистрира нов щам на Омикрон - Tribune.bg
Снимка:

В Белгия е регистриран случай на инфекция с нов вариант на щама Омикрон на коронавируса BA.4. Това съобщи белгийската информационна агенция, позовавайки се на вирусолозите от Католическия университет в Льовен Марк ван Ранст и Пит Мас.

Пробата е идентифицирана във Валония (френскоговоряща Белгия) и впоследствие е анализирана в Свободния университет в Брюксел.

Според ван Ранст появата на нови варианти на коронавирусни щамове сама по себе си не е важно събитие. "Вирусите натрупват мутации, те винаги го правят. Все още ще се появяват нови версии", казва вирусологът.

Той също така добави, че появата на нови варианти на Омикрон е по-добра от появата на принципно нов щам на коронавируса.

По-рано Камил Хафизов, ръководител на изследователската група за разработване на нови диагностични методи, основани на технологии за секвениране, в Централния научноизследователски институт на Федералната служба за защита на правата на потребителите и човешкото здраве, заяви, че новата рекомбинантна версия на щама XE, състояща се от фрагменти на подлинии BA.1 и BA.2, е по-заразна от предишните, но е малко вероятно да предизвика нова вълна от пандемии от коронавируса.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Белгия, щам
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати