Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Борел: Китай и Русия не са в една категория

Свят

Борел: Китай и Русия не са в една категория

Борел: Китай и Русия не са в една категория - Tribune.bg
Снимка:

Западните държави трябва да намалят зависимостта си от Китай, но не може да поставят тази страна в една и съща категория с Русия, заяви днес върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

„Ясно е, че Китай затвърждава нова ера в своята външна политика, както и във вътрешната, (че) Китай (става) много по-настъпателен и води по-самостоятелен курс", каза Борел. Той говори пред журналисти в кулоарите на срещата на външните министри от Г-7 в германския град Мюнстер.

„Ясно е, че искаме да намалим нашите зависимости, искаме да обърнем внимание на нашите уязвими места, да засилим нашата устойчивост. За момента обаче много държави членки (на ЕС) имат силни икономически връзки с Китай и не мисля, че може да сложим Китай и Русия в една категория", заяви Борел.

Днес, на втория ден от срещата си в Мюнстер, външните министри от Г-7 продължиха своите консултации за глобалните последици от войната на Русия в Украйна и бъдещите отношения с Иран, предаде ДПА. 

Освен насилието срещу демонстранти по време на антиправителствените протести в Иран, те ще обсъдят и съобщенията за допълнителни оръжейни доставки от Техеран за Москва.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети