Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брекзит вече е факт! 27 знамена се веят пред евроинституциите

Свят

Брекзит вече е факт! 27 знамена се веят пред евроинституциите

Снимка:

Поддръжници на напускането отпразнуваха събитието на площада

Като пресрещането на Нова година – така привърженици на Брекзит посрещаха на площада дългочакания ден Х. От днес Великобритания вече не е част от Евросъюза и беше сложена точка на европейското бъдеще на страната.

Обединеното кралство осъществи исторически президент – те са първите, които напускат Общността след създаването ѝ.

Официалните празненства няма да бъдат твърде шумни поради уважение към близо половината от населението, което искаше да остане в ЕС и продължава да се страхува от раздялата, предаде АФП.

Предстои 11-месечен преходен период, в който Кралството и ЕС ще продължат да съществуват така, сякаш не е имало никакъв „развод”- британците ще могат да работят и да търгуват свободно с нациите на ЕС до 31 декември и обратното, въпреки че Великобритания вече няма да бъде представена в институциите на блока.

Въпреки че предстоят тежки търговски преговори със Съюза, една от целите на британския премиер Борис Джонсън с Брекзит беше да има свободата Великобритания да сключва търговски сделки по целия свят без да се съобразява с Брюксел. Не е особено важно обаче как ще постигне това.

Флагът на Великобритания снощи церемониално бе свален от сградата на Европейския съвет, където протичат срещите на върха на страните-членки.

Брекзит предизвиква „смесени чувства“, пишат председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли в коментар във в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

„Завършва и повече от 45-годишното членство на Обединеното кралство в Европейския съюз. У нас, председателите на трите най-важни органи на ЕС, както и у много други, днешният ден неизбежно ще предизвика желание за размисъл и смесени чувства“, отбелязват авторите на публикацията.

Европейският парламент ще има 705 места след оттеглянето на Обединеното кралство. Досега евродепутатите, заедно с британските, бяха 751.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още