Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Британски министър хвърли оставка заради Борис Джонсън

Свят

Британски министър хвърли оставка заради Борис Джонсън

Британски министър хвърли оставка заради Борис Джонсън - Tribune.bg
Снимка:

Британският държавен министър по въпросите на децата и семействата Уил Куинс също подаде оставка, съобщава „Ройтерс“.

Днес той обяви, че напуска, след като е получил „неточни“ инструкции за направено от премиера Борис Джонсън назначение на политик, срещу когото е имало оплаквания.

Благодаря Ви, че се срещнахте с мен снощи и за искреното Ви извинение във връзка с инструкциите, които получих от "Даунинг стрийт" № 10 преди срещата с медиите в понеделник и които сега знаем, че са били неточни, посочва Куинс в изпратеното до британския министър-председател писмо с оставката си.

С голяма тъга и съжаление усещам, че не ми остава друг избор, освен да връча оставката си като министър по въпросите на децата и семействата, след като добронамерено приех и повторих тези уверения, отбелязва той.

Куинс е поредният британски министър, който обяви, че напуска поста си през последното денонощие.

Вчера Саджид Джавид подаде оставка като министър на здравеопазването, заявявайки на премиера, че Консервативната партия е „по-голяма от всеки отделен човек“.

След него оставка подаде и министърът на финансите Риши Сунак.

До решението на двамата се стигна, след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41% от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си.

Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд пък накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка.

Още не е стихнал и гневът заради т.нар. скандал "Партигейт" - партитата на "Даунинг стрийт", провеждани в нарушение на въведените национални локдауни по време на пандемията от COVID-19.

Подадените министерски оставки означават, че има риск Джонсън да загуби премиерския си пост. Въпреки това обаче някои министри, сред които Доминик Рааб, Лиз Тръс, Майкъл Гоув, Териз Кофи и Бен Уолъс, дадоха заявка, че ще останат в правителството.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати