Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Британският премиер спечели вота на доверие на торите

Свят

Британският премиер спечели вота на доверие на торите

Британският премиер спечели вота на доверие на торите - Tribune.bg
Снимка:

Британският премиер Борис Джонсън спечели снощния вот на доверие, въпреки че 148 от депутатите тори гласуваха за отстраняването му от поста, съобщи BBC.

Джонсън получи 58,8% подкрепа от Консервативната партия, като 41,2% гласуваха против неговото ръководство. Въпреки това, мащабът на бунта срещу него е сериозен удар върху авторитета му и го оставя силно отслабен.

Така несигурността, която заобикаля ръководството на британския премиер през последните месеци, вероятно ще продължи, подкопавайки опитите на Даунинг стрийт кабинетът да се стабилизира след скандалите с "Партигейт".

Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър коментира след обявяването на резултатите, че "разделена" консервативна партия "подпира" Джонсън.

"Изборът е по-ясен от всякога: Разделените тори подкрепят Борис Джонсън без план за справяне с проблемите, пред които са изправени", смята Стармър и обещава, че лейбъристите ще върнат Великобритания на правилния път.  

След като оцеля при вота на торите, Джонсън може да продължи като лидер на Консервативната партия и министър-председател. Според сегашните правила, депутатите консерватори няма да имат право да инициират отново вот на доверие за една година. Има обаче и спекулации, че някои биха могли да се опитат да променят правилата, за да проведат ново гласуване по-рано.

На 23 юни ще се проведат частични избори за нови депутати в Уейкфийлд, Тивъртън и Хонитън. Ако консерваторите загубят там от опозиционните партии, Джонсън може да се окаже под нов натиск. Той получава по-ниско ниво на подкрепа от експремиера Тереза Мей през 2018 г. Въпреки че тогава и тя оцеля след вота, но шест месеца по-късно напусна поста.


Топ новини

виж още
Актуална тема