Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Брюксел решава до дни ще получи ли Македония дата за преговори с ЕС

Свят

Брюксел решава до дни ще получи ли Македония дата за преговори с ЕС

Снимка:

Неяснота за европейската позиция след срещата Меркел-Макрон

Решението за начало на преговорите със Северна Македония ще бъде взето на среща на външните министри на страните от Европейския съюз/ЕС/ на 15 октомври или на срещата на върха на Съюза два дни по-късно. 

Френския президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха вчера в Париж, за да обсъдят откриването на преговорите на ЕС със Северна Македония. Германският Бундестаг вече даде зелена светлина за това. Дали е разговаряно по въпроса, обаче не стана ясно, тъй като работната вечеря се е провела при закрити врати.

Срещата на двамата лидери се разглежда като последен шанс Париж да промени позицията си, предаде скопското електронно издание „МКД“.

Франция формално се противопоставя на разширяването на ЕС, докато в Общността не се приложат реформи. Париж смята още, че прогресът на Северна Македония и Албания е недостатъчен за членство. От друга страна, мнозинството от държави в Общността подкрепят започването на преговори със Северна Македония и Албания, като много ясно се чуват и гласове, че „който сега блокира процеса, ще бъде отговорен за дестабилизацията на региона“.

Берлин смята, че двете страни са изпълнили условията за започване на преговори.

Снощи в Люксембург се е провела среща на посланиците в последен опит за съгласуване на позициите на държавите-членки преди срещата на министрите утре. Засега ситуацията не е благоприятна за нито една от двете страни-кандидатки за членство. Франция остава против заради борбата с корупцията, съдебната реформа и обективните решения.

Холандия казва, че ще се солидаризира с Франция, ако Скопие и Тирана не бъдат разделени. По-късно днес се очаква изявление и на външния министър на Северна Македония Никола Димитров. Той ще проведе срещи с някои от министрите, които ще участват в Съвета по общи въпроси на 15 октомври.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема