Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Буяр Османи: Доверието на региона към ЕС зависи от България

Свят

Буяр Османи: Доверието на региона към ЕС зависи от България

Буяр Османи: Доверието на региона към ЕС зависи от България - Tribune.bg
Снимка:

От България зависи да използва политическия момент, за да спаси доверието в региона към ЕС, е посочил първият дипломат на Република Северна Македония/РСМ/ Буяар Османи на заседание на Съвета по външни работи на ЕС с министрите от Западните Балкани, предава Агенция МИА от Брюксел.

За пръв път шестима външни министри от Западните Балкани бяха поканени да бъдат част от редовния официален Съвет на външните министри на ЕС по темата за войната в Украйна.

Османи е предупредил своите колеги от ЕС за необходимостта точно сега да бъде спасено доверието в ЕС, чрез деблокиране на преговорния процес със Северна Македония.

„За македонската страна на ход е България, Северна Македония е изпълнила всичко, което се иска от нея“, е коментирал пред МИА Османи. Според него най-големият подарък за Русия ще бъде да бъде унищожено доверието към ЕС в региона. Външният министър на РСМ е признал, че засега няма споразумение между България и страната му, което да бъде основа за подписване на договор, но че се обмислят начини за включване на различните подходи в едно цялостно решение.

„В случай, че България отново блокира Северна Македония през юни, ще трябва да „седнем и да видим“ как да продължим“, е посочил първият дипломат на РСМ.

Той е призовал ЕС да помогне на страната му да се справи с последствията от войната в Украйна - енергийната криза, инфлацията, рекордното покачване на цените на суровините.

„Ние споделяме последствията заедно с ЕС. ЕК вече реши, че страните от Западните Балкани могат да влязат в съвместното обезпечаване на газовите доставки, говорихме за макрофинансова подкрепа за страната, казах за работата ни за диверсификация на енергийните източници“, коментира Буяр Османи. По отношение на макрофинансовата помощ и сумата, поискана от Северна Македония от Брюксел, той е останал с впечатление, че в ЕС и ЕК има разбиране.

„Мисля, че в ЕК и ЕС са наясно и се опитват да включат региона в тези мерки, за да смекчат последствията. Смятам, че за нас процесът на присъединяване е изключително важен, защото е в основата и на други въпроси“, изтъква Османи.

По информация на Агенция МИА на срещата е било обсъдено и предложението на френския президент Еманюел Макрон за Европейска политическа общност. Страните от Западните Балкани са били уверени, че това предложение не е алтернатива на пълноправното членство в ЕС, но не са получили повече подробности. Очаква се Макрон първо да сподели повече за плана със своите колеги от ЕС по време на предстоящата среща на върха на ЕС в края на май.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати