Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ден на траур в Италия заради жертвите на срутилия се мост

Свят

Ден на траур в Италия заради жертвите на срутилия се мост

Ден на траур в Италия заради жертвите на срутилия се мост - Tribune.bg
Снимка:

Доклад от 2017 г. предупреждавал за състоянието на моста

Днес е Ден на траур в Италия заради жертвите на срутилия се мост „Мораинди“.  Жертвите вече достигнаха 41 души, като още 5-ма остават в неизвестност.

Предвидена е официална погребална церемония, на която ще се отслужи заупокойна литургия от архиепископа на северозападния италиански град кардинал Анджело Баняско. На церемонията ще присъстват италианският президент Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте.

Продължава разследването, за да се установи причината за трагедията. Правителството въведе извънредно положение в региона на Генуа за 1 година и започна процедура за отнемане на концесията на моста от фирмата Аутостраде пер л'Италия. От там пък твърдят, че мостът е бил наблюдаван постоянно и е нямало никакви индикации, че може да се случи нещо подобно.

Същевременно медиите разпространиха доклад, според който още през 2017 г. е отправено предупреждение за състоянието на моста. Инженерно проучване, поръчано от италианския магистрален оператор Аутостраде пер л'Италия миналата година, предупредило за състоянието на обвитите в бетон носещи кабели, т. нар. ванти, пишат "Стампа" и "Република". Проблеми със съоръжението са възникнали малко след неговото изграждане през 1967 г. Някои от носещите кабели са били укрепени през 90-те години на миналия век. Според медиите през май месец компанията е обявила търг за укрепването на кабелите на моста.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати