Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК призова гранични проверки в Шенген да се предприема само като крайна мярка

Свят

ЕК призова гранични проверки в Шенген да се предприема само като крайна мярка

ЕК призова гранични проверки в Шенген да се предприема само като крайна мярка - Tribune.bg

Европейската комисия е на мнение, че възобновяването на граничните проверки в Шенген следва да се предприема по изключение и точно ограничено във времето, като последна мярка. Това заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с обявените намерения на Германия да върне проверките по границите си с Чехия и Полша заради нараснал миграционен натиск.

През миналата и тази година наблюдаваме увеличение на пристигащите в ЕС мигранти по всички използвани пътища, посочи говорителят. Работим с всички държави от ЕС по този въпрос, прилагаме оперативни мерки, добави той. По думите на говорителя от няколко месеца европейските институции се съвещават за възможните стъпки, които да доведат до общо решение.

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи миналата седмица съобщи, че изготвя доклад, в който се препоръчва възобновяването на граничните проверки да се предприема само при неизбежна необходимост. Според становището на парламентарната комисия е необходимо, когато бъдат предприемани извънредни мерки по границите, те да не засягат граждани на ЕС, постоянно пребиваващи в ЕС или търсещи убежище.

Евродепутатите от комисията подкрепят предложението при нужда полицията от няколко съседни държави в ЕС да извършва проверки на различни места около границите, като заловените незаконни мигранти бъдат връщани в европейската страна, от която са навлезли в ЕС, ако тя има представител в съответния полицейски патрул. Друго предложение предвижда временните гранични проверки да продължават най-много 18 месеца, с възможност да бъдат удължавани с решение на Съвета на ЕС. Когато е установена заплаха за няколко държави от ЕС, проверките следва да продължават най-много две години, прие парламентарната комисия.

В съобщението на ЕП по този повод се отбелязва, че Съдът на ЕС по-рано тази година постанови, че временните гранични проверки не може да продължават повече от шест месеца. Според съда, за удължаването им е необходимо да е възникнала допълнителна опасност след първоначалната заплаха, станала причина да бъдат въведени.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети ЕК, Шенген
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети