Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Екатерина Захариева: Целта ни е постигане на истинско примирие в Либия (ВИДЕО)

Свят

Екатерина Захариева: Целта ни е постигане на истинско примирие в Либия (ВИДЕО)

Снимка:

Съветът „Външни работи“ приветства резултатите от проведената вчера в Берлин международна конференция по Либия и потвърди готовността на ЕС активно да се ангажира с прилагането на постигнатите договорености с цел постигане на трайно примирие между враждуващите страни и връщане към политическия процес като единствен път за намиране на решение на кризата. От българска страна в заседанието на Съвета в Брюксел участва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Анализът на всички мои колеги външни министри от днешното ни заседание е, че конференцията за Либия, която се проведе в Берлин, е постигнала своята цел и е много добра първа стъпка, защото подходът към случващото се е този път е различен, коментира пред журналисти след края на СВнР министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че приетите на конференцията заключения, са подкрепени не само от страни от региона, но и от държави по света, които имат влияние, а някои от тях и сериозна намеса в конфликта в Либия. Поздравявам германското правителство, канцлера Меркел и моя колега Хайко Маас за положените усилия, заяви българският първи дипломат.

Целта е да се постигне истинско примирие, защото в момента имаме спиране на военните действия, но де факто нямаме сключено споразумение за примирие, отбеляза министър Захариева. По думите й, фактът, че в Берлин бяха представени всички постоянни членове на Съвета за сигурност, дава голяма увереност, че заключенията ще бъдат одобрени и от СС на ООН. Най-важното сега е оръжейното ембарго да бъде спазвано от всички, категорична бе тя.

Външните министри се обединиха около виждането, че ЕС следва да играе активна роля в стартиралия в Берлин процес както по отношение на осъществяването на мониторинг върху трайно примирие в Либия, когато то бъде договорено, както с усилия за спазване на оръжейното ембарго. Министрите възложиха на Върховния представител и работните органи на Съвета да предложат конкретни мерки, в т.ч. по линия на Общата политика за сигурност и отбрана, чрез които ЕС да съдейства за изпълнение на решенията на конференцията в Берлин. Конкретните предложения за принос на ЕС ще бъдат разгледани на Съвета „Външни работи“ през февруари.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха също ситуацията в Сахел, Близкоизточния мирен процес и ситуацията в региона, климатичната дипломация и други актуални въпроси. Дискусията по Сахел потвърди загрижеността от продължаващата дестабилизация на региона и свързаните с нея рискове от нелегална миграция и тероризъм. В контекста на предстоящата актуализация на Стратегията на ЕС за Сахел бяха разгледани опции за допълнително засилване на ангажираността на ЕС, взаимно допълване с инициативите „Партньорство за стабилност и сигурност в Сахел“ и „Коалиция за Сахел“ и взаимодействие с международни и регионални организации. Министрите поставиха акцент върху необходимостта от укрепването на капацитета на страните от региона с оглед поемането на повече отговорност за собствената си сигурност и стабилност.

Съветът „Външни работи“ потвърди необходимостта от допълнителни дипломатическите усилия на ЕС за насърчаването на глобалните усилия срещу климатичните промени. Министрите подчертаха, че адекватният отговор на предизвикателството изисква високата собствена амбиция на ЕС по отношение на въглеродните емисии да бъде подкрепена от сериозна ангажираност отвъд границите на Съюза. Отдадоха приоритетно значение на подготовката и успешното провеждане на Конференцията за климата (СОР26) в Глазгоу в края на 2020 г., като в същото време подчертаха необходимостта от стратегически подход по климатичната дипломация като дългосрочен ангажимент на ЕС.

По време на работния обяд министрите обсъдиха актуалното състояние по Близкоизточния мирен процес, като потвърдиха единната позиция на ЕС в подкрепа на решение въз основа на две държави. В продължение на дискусията от извънредното заседание на Съвета от 10 януари 2020 г. Върховният представител Жозеп Борел информира за предприетите усилия за намаляване на напрежението в региона на Залива и насърчаването на регионален диалог за намирането на мирни решения. Под „текущи въпроси“ бяха направен също преглед на ситуацията в Боливия и във Венесуела, а Върховният представител информира за посещението си в Индия и участието си в международната конференция „Диалог Раисина“.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив