Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ООН призова нефтените обекти на Либия да не бъдат превръщани в зони на конфликт

Свят

ООН призова нефтените обекти на Либия да не бъдат превръщани в зони на конфликт

ООН призова нефтените обекти на Либия да не бъдат превръщани в зони на конфликт - Tribune.bg
Снимка:

Позицията е заради призивите да се закрият нефтените терминали в знак на протест

Мисията на ООН за подкрепа на Либия за пореден път призова нефтените обекти да не бъдат превръщани в зони на противопоставяне.

Мисията за пореден път отбелязва необходимостта от запазване на националните нефтени обекти, се казва в публикуваното изявление на мисията на ООН. В него се изразява загриженост от случващото се, свързано с преустановяването на работата по добив на нефт в Либия, съобщава РИА Новости, цитирани от БГНЕС.

ООН предупреждава за негативните последици, на първо място за либийския народ, който е напълно зависим от добива на нефт. Спирането на работата на нефтените обекти ще се отрази „катастрофално на икономическото и финансово положение”, се казва в изявлението.

Националната нефтена корпорация на Либия (NOC) заяви, че в случай на закриване на нефтени терминали, ще бъде преустановен добивът на нефт, което ще доведе до сериозни загуби за бюджета на страната.

Позицията е във връзка с призивите на някои от либийските племена и местните обществени организации в Източна Либия да се закрият нефтените терминали в знак на протест срещу действията на Правителството на националното съгласие в Триполи.

По-рано Либийската национална нефтена компания обяви извънредно положение заради преустановената доставка на нефт от 5 пристанища.

По информация на компанията, ръководителите на охраната на нефтените находища са получили от щаба на командването в Сирт заповед за прекратяване на превоза в пристанищата.

От компанията твърдят, че командващият Либийската национална армия Халифа Хафтар е разпоредил да бъде преустановена доставката на петрол в тези пристанища.  

 


Етикети ООН, Либия, нефт

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още