Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕС увеличава запасите от йод и средства за радиационна защита

Свят

ЕС увеличава запасите от йод и средства за радиационна защита

ЕС увеличава запасите от йод и средства за радиационна защита - Tribune.bg
Снимка:

Европейският съюз се стреми да увеличи запасите от йодни препарати и лични предпазни средства срещу радиация, съобщи говорител на Европейската комисия, цитиран от „Financial Times“.

„Комисията работи за повишаване на готовността в областта на химическите, биологичните, радиологичните и ядрените заплахи като цяло и тези усилия започнаха още преди военните действия в Украйна“, цитира изданието думите на говорителя.

По данни на „Financial Times“ Брюксел се опитва да приложи „поуките от пандемията от COVID-19, която остави Европа без достатъчно запаси от лични предпазни средства и ваксини“.

Миналата година беше създадено Европейското управление за реагиране при извънредни ситуации в областта на здравеопазването (HERA), за да идентифицира и да се подготви за евентуални бъдещи извънредни ситуации в областта на здравеопазването.

В случай на нужда HERA се призовава да увеличи финансирането и да стартира механизми за наблюдение, насочване и набавяне на необходимите медицински консумативи и суровини. Освен това разполага с производствени мощности, готови да посрещнат търсенето на лекарства.

Според евродепутатите работата на HERA трябва да се активизира след събитията в Украйна.

Белгия, България и Чешката република съобщиха по-рано, че в аптеките липсват таблетки калиев йодид, които се използват за лечение на последиците от радиационно облъчване, както и други богати на йод лекарства, припомня изданието.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети