Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. ЕК има сделка с BioNTech и Pfizer за закупуване на ваксина

Свят

ЕК има сделка с BioNTech и Pfizer за закупуване на ваксина

Снимка:

BioNTech и Pfizer потвърдиха в сряда, че има сделка с Европейската комисия за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната коронавирусна ваксина, съобщи „Политико”.

„Като компания, основана в сърцето на Европа, ние с нетърпение очакваме да снабдим милиони хора след одобрение от регулаторите“, пише в изявление съоснователят на BioNTech Угур Шахин

Комисията се съгласи да закупи 200 милиона дози от ваксината, с възможност за закупуване на допълнителни 100 милиона, според съобщение за пресата на компанията .

Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла заяви, че това е "най-голямата първоначална поръчка на дози ваксини ... до момента" за компаниите.

Ваксината ще се произвежда както в белгийските производствени обекти на Pfizer, така и в немските BioNTech. Компанията се надява да произведе 1,3 милиарда дози през 2021 година.

Компаниите обявиха, че в понеделник е установено, че тяхната ваксина е 90 процента ефективна и може да представи данни на Европейската агенция по лекарствата още през следващата седмица.

Някои бяха обезпокоени след новината, че ЕС все още не е готова с договора си за ваксините, докато САЩ и Обединеното кралство вече са го направили.

В понеделник Комисията бързо подчерта, че сделката ще бъде завършена скоро.

Комисията завърши „проучвателни разговори“ с BioNTech и Pfizer още през септември . Брюксел е приключил подобни разговори с двама други производители на ваксини и е подписал сделки с трима други, включително друг фаворит - AstraZeneca.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още