Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Фон дер Лайен: Европа трябва да е готова за пълно спиране на доставките на газ от Русия

Свят

Фон дер Лайен: Европа трябва да е готова за пълно спиране на доставките на газ от Русия

Фон дер Лайен: Европа трябва да е готова за пълно спиране на доставките на газ от Русия - Tribune.bg
Снимка:

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че с намаляването на доставките на газ от Русия Европа трябва да се подготви за пълно спиране, което според нея ще се случи „рано или късно“. Това мнение тя изрази в интервю за информационната агенция ДПА.

„Понастоящем Русия доставя само частично газ или изобщо не доставя синьо гориво на 12 държави-членки“, заяви Фон дер Лайен.

„Ето защо Европа трябва да се подготви за най-лошия сценарий: пълно спиране на доставките на газ рано или късно“, заяви тя.

Председателят на Европейската комисия призова страните, които са слабо зависими от доставките на руски газ също да участват в усилията за пестене на енергия.

 „Дори страните-членки, които почти не получават газ от Русия, не могат да избегнат последствията от евентуално прекъсване на доставките за нашия вътрешен пазар“, подчерта Фон дер Лайен.

По думите й икономиките в Европейския съюз са тясно преплетени, газовата криза ще засегне всички страни-членки под една или друга форма.

„Затова е важно всички държави-членки да намалят потреблението си, така че всеки да спестява повече и да го споделя (бел.ред. газа) с онези членове, които са пострадали най-много“, обясни председателят на Европейската комисия, добавяйки, че „енергийната солидарност е основен принцип на европейските договори“.

По данни на ЕК неадекватната подготовка за спиране на доставките на газ от Русия може да доведе до спад на икономическото производство средно с 0,9-1,5%, посочва агенция ТАСС, цитирана от сайта „Гласове“.

Предложенията на Европейската комисия ще бъдат предмет на специална среща на енергийните министри от ЕС в Брюксел във вторник.

Фон дер Лайен изрази увереност, че те ще намерят широко одобрение. „Сигурна съм, че енергийните министри осъзнават своята отговорност. Става дума за създаване на система за сигурност за всички, за да могат безопасно да преживеят следващите две зими“, категорична е тя.

На 20 юли ЕК публикува документ, според който до края на септември страните от ЕС трябва да представят планове за доброволно намаляване на потреблението на газ с 15% до 31 март 2023 година.

На свой ред Италия и Франция, както писа вестник La Vanguardia, позовавайки се на източници от испанското правителство, не са доволни от предложението на Европейската комисия. По-рано Мадрид обяви, че не подкрепя предложението на Брюксел за намаляване на потреблението на газ с 15%. Както отбелязва изданието, Испания търси съюзници, за да блокира плана на ЕК. Властите на Португалия и Гърция вече изразиха несъгласие с инициативата.

Според агенция Europa Press на срещата на енергийните министри на ЕС на 26 юли испанските власти ще предложат на останалите членки на ЕС да увеличат максимално доставките на газ за Европа чрез своята инфраструктура.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети