Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Гърция се готви за режим на тока и намалено улично осветление след лятото

Свят

Гърция се готви за режим на тока и намалено улично осветление след лятото

Гърция се готви за режим на тока и намалено улично осветление след лятото - Tribune.bg
Снимка:

Първоначално мерките ще бъдат доброволни, но могат да станат задължителни

Гърция се подготвя за режим на тока след лятото. Това предупреждава министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас.

„След края на лятото е много вероятно улиците в Гърция да станат малко по-тъмни, историческите паметници да не се къпят в изкуствена светлина през нощта, а домакинствата да се сблъскат с периодични прекъсвания на тока“, заяви министърът пред „Катимерини“.

По думите му описаните по-горе мерки са необходими, ако Европа намали потреблението си на природен газ с 15 %, и може да се наложи, така или иначе, ако Русия прекрати доставките на природен газ за Европа. Преди домакинствата да бъдат пряко засегнати общините ще трябва да намалят 10 % от уличното осветление и да изключват осветлението на паметниците в 3 часа сутринта.

Първоначално мерките ще бъдат доброволни, но може да станат задължителни, ако доброволно включилите се местни власти не са достатъчни, каза Скрекас.

„Всички трябва да разберем, че не можем да се държим така, сякаш около нас нищо не се случва“, обърна внимание министърът.

„Има война, която унищожава една държава и подхранва енергийна криза, каквато никога не сме виждали. Всички трябва да разберем, че не можем да разхищаваме енергия“, категоричен е той.

В Гърция предстои да се проведе мащабна кампания, която ще призове домакинствата да намалят потреблението си на енергия.

„Разбира се, крайната мярка е принудително намаляване на потреблението на домакинствата чрез режим на тока, не можем да изключим нищо“, добави Скрекас.

Правителството планира да подкрепи промишлеността в тези трудни времена, независимо дали Европейският съюз ще одобри механизъм за подпомагане, както поиска Гърция, или не. Но в очакване на трудностите промишлените предприятия започнаха да променят микса от горива, които използват.

Потреблението на природен газ от такива предприятия през първата половина на 2022 г. е намаляло със 71,06 % в сравнение със същия период на миналата година до 1,67 тераватчаса и сега природният газ представлява само 5,51 % от потреблението на горива в гръцката промишленост. Енергийните нужди ще бъдат частично задоволени чрез увеличаване на производството на лигнитни или кафяви въглища - силно замърсяващ източник, който Гърция трябваше постепенно да премахне.

От Обществената енергийна корпорация беше поискано да увеличи повече от два пъти производството си на електроенергия.

Това ще означава на първо място спиране на поетапното изваждане на лигнитните въглища за две или може би три години и дори незабавно увеличаване на производството им.

Скрекас обясни, че лигнитните въглища отново ще станат по-важни дори и без задължителното намаляване на потреблението, тъй като цените на енергията в световен мащаб са се повишили.

„Необходимостта от намаляване на използването на природен газ произтича преди всичко от факта, че ние внасяме цялото количество природен газ“, посочи той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати