Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Газохранилищата в Полша са запълнени на 81%

Свят

Газохранилищата в Полша са запълнени на 81%

Газохранилищата в Полша са запълнени на 81% - Tribune.bg
Снимка:

Газохранилищата в Полша са запълнени на 81 на сто, съобщи в „Туитър“ полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG), цитирана от БТА. Това е резултат от интензивните доставки на втечнен природен газ (ВПГ) в Полша, изтъкна компанията. Вместимостта на полските газохранилища е 3,81 милиарда куб. метра газ.

На 27 април „Газпром“ съобщи, че изцяло е спрял доставките на газ по Ямалския договор с ПГНиГ, защото доставките не са платени в рубли в срок. След спирането на преките доставки от Русия Полша получава руски газ реверсивно от Германия по газопровода „Ямал-Европа“.

Полша потребява около 20 милиарда куб. метра газ годишно. Ямалският договор с „Газпром“ предвижда доставката на до 10 милиарда куб. метра газ годишно за страната. Властите във Варшава твърдят, че са намерили възможност напълно да се откажат от руския газ чрез диверсификация на източниците на доставка.

Освен газопровода „Балтик пайп“ (Baltic Pipe) с пропускателна мощност от 10 милиарда куб. метра газ годишно, който се строи в момента, в Полша действа и терминал за ВПГ в Швиноуйшче. В момента там могат да се регазифицират само 6,5 милиарда куб. метра газ годишно, но тази инфраструктура сега се разширява. До декември 2023 г. мощностите й за регазификация ще достигнат 8,3 милиарда куб. метра газ.

Освен това Полша планира до 2025 г. да изгради в Гданския залив плаващ терминал за ВПГ с мощност около 6 милиарда куб. метра годишно. Сред допълнителните възможности за получаване на газ в Полша са инфраструктурните връзки със съседни страни, най-вече газопроводът Полша-Литва.  


Топ новини

виж още