Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Хърватия бавно да се възстановява след силния трус, вторичните земетресения отслабват

Свят

Хърватия бавно да се възстановява след силния трус, вторичните земетресения отслабват

Чакат се фургони, в които да бъдат настанени хора, загубилите домовете си

Хърватия бавно се възстановява след преживения ужас на труса. И тази нощ в района на Петриня бяха регистрирани няколко земетресения, най-силното от които с магнитуд 3,8 по Рихтер, предаде информационният сайт Индекс. Хората прекараха поредна нощ навън и в колите си. Чакат се и фургоните, в които да бъдат настанени загубилите домовете си.

Вчера следобед беше съобщено, че през последните 58 часа в централна Хърватия са били усетени 66 земетресения.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в Хърватия - Огнян Златев каза пред БНР, че само за 24 часа 14 страни са се отзовали на молбата на Хърватия за оказване на помощ - 13 от ЕС и Турция.

България също се включва с оказване на съдействие за пострадалите райони. Два военни самолета "Спартан" ще транспортират предоставената от страната ни хуманитарна помощ - минерална вода, заради проблеми с водоснабдяването в засегнатите райони.

България има готовност и за изпращането на палатки, одеяла, както и за изпращането на спасители и специалисти по оценка и обезопасяване на сградите, пострадали при земетресението.

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич съобщи, че 150 войници помагат в пострадалите от земетресението градове Петриня, Сисак и Глина, а други 350 са в готовност да ги подкрепят, предаде агенция Хина. Баножич каза, че местните казарми са предоставени за настаняване на хора, изгубили домовете си при силното земетресение.

В другия пострадал град- Глина – хората започват да се връщат в къщите, които са здрави, пише Би Ти Ви. Магазините работят. Вече е възстановено и електрозахранването в селището.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още