Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Испания е изправена пред водна криза и пресъхва

Свят

Испания е изправена пред водна криза и пресъхва

Испания е изправена пред водна криза и пресъхва - Tribune.bg
Снимка:

Водните запаси на Испания са спаднали до най-ниското си ниво от 1995 г. насам сочат данни, публикувани от испанското министерство на околната среда.

След сухото лято на рекордни горещини, резервоарите в страната са запълнени до едва 35% от капацитета си, а няколко области страдат от продължителна суша.

Южната част на страната е особено пресъхнала, като критичният басейн на река Гуадалкивир, който обслужва голяма част от Андалусия, е намалял до едва 21 % от капацитета си.

Липсата на дъжд се отразява и на икономиката. Тъй като реките пресъхват, така необходимото производство на електроенергия от ВЕЦ в Испания е спаднало с 34 % под средната стойност.  

Междувременно асоциацията Asaja изчислява, че липсата на дъждове може да допринесе за загуби от около 8 млрд. евро в селскостопанския сектор. Сред силно засегнатите култури са такива, които носят големи приходи, като маслини, вино, бадеми и слънчоглед.

През 2021 г. Андалусия е произвела 1,1 млн. тона маслиново масло, но тази година прогнозите са цифрата да спадне наполовина.

„През 2023 г. може да настъпи автентичен воден колапс, в резултат на който големите градове ще трябва да се подложат на воден режим", казва Сантяго Мартин Барахас, директор по въпросите на водите в испанската неправителствена организация Ecologistas en Accion.

По време на сушата в Испания през първата половина на 90-те години на миналия век милиони жители и туристи трябваше да живеят със значителни ограничения на водата.

Около 85 % от водата в Испания се потребява от селскостопанския сектор и Барахас твърди, че количеството на напояваните земи трябва да се намали значително.

„Ние на практика изнасяме трансформирана вода", каза той пред испанската телевизия TVE.

Метеоролозите прогнозират, че идващата есен в Испания също ще бъде по-гореща и по-суха от обичайното.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати