Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Испания започва да пести енергия: Налагат се ограничения върху отоплението, охлаждането и осветлението

Свят

Испания започва да пести енергия: Налагат се ограничения върху отоплението, охлаждането и осветлението

Испания започва да пести енергия: Налагат се ограничения върху отоплението, охлаждането и осветлението - Tribune.bg
Снимка:

Испанското правителство одобри налагането на спешни мерки за икономии на енергия. Всички обществени сгради, молове, кина, работни помещения, хотели, гари и летища няма да имат право да настройват термостатите под 27 градуса по Целзий през лятото или над 19 градуса по Целзий през зимата.

Мерките бяха приети на седмичното заседание на кабинета. Това съобщи министърът на екологичния преход Тереса Рибера Родригес.

Тя уточни, че ограниченията, залегнали в кралски указ, ще бъдат наложени в края на едноседмичен транзитен период след публикуването им в държавен вестник.

Те ще останат в сила до 1 ноември 2023 година.

„Мерките са част от първоначален пакет, който е необходим  в критична ситуация, допълни тя и подчерта, че Европа се нуждае от помощта на Испания.

„Сега е време за солидарност“, каза Тереса Рибера.

Мерките освен това задължават магазини и компании да държат вратите затворени, използвайки автоматична система, която може да бъде инсталирана до 30 септември. Целта е в помещенията да се запази топлият или студеният въздух.

Осветлението в офиси, които не се използват, на витрини и паметници трябва да се изключва след 22:00 часа, а в отделни сгради ще бъдат направени проверки за енергийна ефективност.

Рибера призова частния сектор да увеличи дистанционната работа.

Испания ще предприеме тези и допълнителни мерки, решение за които ще бъде взето след лятната ваканция, за да се изпълнят ангажиментите по спешния европейски план, който бе одобрен миналата седмица.

Страната ще се опита да намали потреблението на газ със 7 на сто. Испания се противопостави първоначално на този план, но в крайна сметка го одобри.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати