Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Категорична победа за десницата при изборите в Италия

Свят

Категорична победа за десницата при изборите в Италия

Категорична победа за десницата при изборите в Италия - Tribune.bg
Снимка:

Джорджия Мелони

Коалицията от четири десни партии изпреварва категорично съперниците си на парламентарните избори в Италия. Това съобщават медиите в Рим, позовавайки се на екзитполове.

Според вестник Il Sole 24 Ore тази коалиция в Сената, горната камара на италианския парламент, може да очаква да спечели 41-45% от гласовете. Най-добре представящата се партия в него обаче е партията на "Италианските братя".

Това означава, че нейният лидер Джорджия Мелони се очаква да стане министър-председател, ако дясноцентристката коалиция дойде на власт.

"Италианските братя" получават 8,4%. На второ място в дясната коалиция се нарежа "Напред, Италия" със 7,9%.

На второ място е лявоцентристката коалиция (25,5-29,5%). На трето място е популисткото Движение "Пет звезди" (13,5-17,5%). Следва коалиция от леви партии - "Партия на действието/Жива Италия" (6,5-8,5%).

В Камарата на депутатите (долната камара на парламента), според първите екзитполове, резултатите са приблизително същите - дясноцентристката партия има ясна преднина. 

Демократическата партия на Италия призна поражението си на предсрочните парламентарни избори в неделя. 

Дебора Серакиани, заместник-председател на Демократическата партия, призна поражението си и заяви, че демократите преминават в опозиция.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати