Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай има 5 ваксини във фази на тестване върху хора

Свят

Китай има 5 ваксини във фази на тестване върху хора

Снимка:

Китай има 5 потенциални ваксини срещу коронавирус във фази на изпробване върху хора и други са на път, заяви здравен служител. Това се случва на фона на глобална надпревара за откриване на ефикасно лечение срещу новия вирус, предава БГНЕС.

Досега не са регистрирани „големи нежелани ефекти“ сред 2 575 доброволци, участващи в петте тестове за ваксини, намиращи се във втора фаза, заяви Цен Иксин, заместник-директор на Националната здравна комисия.

„Според плана, ако всичко върви добре, горепосочените проекти ще завършат втората фаза на клиничните изпитания през юли тази година“, заяви Цен.

Още потенциални ваксини са в процес на разработка и очакват одобрение за изпитания върху хора, добави той.

Цен не каза кога тестванията (които трябва да завършат три фази, за да може лекарството да бъде одобрено за употреба) се очаква да бъдат завършени.

Учени по целия свят работят върху потенциални ваксини срещу COVID-19, болестта, убила над 300 000 души и заразила над 4,4 милиона. Но успехът на Китай може да представлява пречка за тези разработчици на ваксини да стигнат до последния етап на тестване.

Базираната в Пекин „Sinovac Biotec“, която разработва една от тестваните ваксини, заяви пред АФП, че се стреми да проведе последния етап от тестовете си в чужбина, тъй като Китай няма „достатъчно голям коронавирусен клъстер“.

Експерти твърдят, че ще са необходими поне от 12 до 18 месеца, за да се разработи ефективна ваксина, вероятно дори и повече.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още