Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай защити Русия в конфликта с НАТО и САЩ

Свят

Китай защити Русия в конфликта с НАТО и САЩ

Китай защити Русия в конфликта с НАТО и САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Китайското правителство призовава властите на САЩ да приемат сериозно опасенията на Русия в сферата на сигурността и да се съобразят с тях. Това съобщи в четвъртък в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен външният министър, член на Държавния съвет на Китай Ван И, предава ТАСС, цитирлани от "Фокус".

„Рационалните опасения за сигурността на Русия трябва да бъдат взети на сериозно и разрешени“, каза той, цитиран в съобщение от китайското външно министерство.

„Сигурността на една държава не може да бъде гарантирана чрез нанасяне на щети на сигурността на друга държава. В същото време регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване и дори разширяване на военните съюзи“, добави министърът.

Според него е необходимо да се изостави манталитета на ерата на Студената война и чрез преговори да се създаде балансиран, ефективен и жизнеспособен механизъм за сигурност в Европа.

Руското министерство на външните работи на 17 декември миналата година пусна проекти на споразумения за сигурност, които Москва очаква от Съединените щати и НАТО. Двете споразумения - със САЩ и членове на Алианса - предполагат, наред с други неща, отказ от разширяване на НАТО на изток, включително отказ за допускане на Украйна в него, както и въвеждане на ограничения за разгръщане на сериозни настъпателни оръжия, по-специално ядрени.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Китай, Русия, САЩ, НАТО
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати