Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ковачевски: Случилото се снощи не е истинското лице на европейска Македония

Свят

Ковачевски: Случилото се снощи не е истинското лице на европейска Македония

Ковачевски: Случилото се снощи не е истинското лице на европейска Македония - Tribune.bg
Снимка:

„Онова, което се случи снощи пред парламента, не е истинското лице на европейска Република Северна Македония, държава – член на НАТО. Протестите са демократично право на всеки гражданин, но насилието не може да бъде оправдано с нищо“, написа в профила си във Фейсбук македонският премиер Димитър Ковачевски по повод погромите и сблъсъците между протестиращи и полиция в Скопие.

Ковачевски осъди остро нападенията срещу полицаи, „които изпълняваха своите служебни задължения, защитавайки професионално гражданите и държавните институции”.

„Насилието и омразата не са и не могат да бъдат решение за нито един проблем. На подстрекателите на протеста ще кажа: Не манипулирайте и не злоупотребявайте с младите хора, за да задоволите политическите си апетити. Вашият сценарий снощи завърши с над 40 ранени полицаи и над десет задържани.”  

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски посети двамата най-тежко пострадали полицаи при снощните сблъсъци на протеста.

47 общо са пострадалите служители на реда, 11 от тях - по-сериозно, а двама са с тежки наранявания в клиниката по неврохирургия в Скопие.   

„Няма пострадали протестиращи, действията на полицията снощи бяха насочени изключително към тези 30-тина младежи, които с качулки и маски провокираха насилие”, заяви Спасовски.  

По думите му и в сряда вечерта се очаква напрежение. Силите на реда имат информация, че се подготвят коктейли Молотов, каквито и вчера бяха хвърляни към сградите на правителството, министерството на външните работи и парламента, каза министърът на вътрешните работи и посъветва потенциалните нарушители „да се откажат”.

Протестът е демократично право, но не може да се организира насилие и разрушаване на демократичния ред, заяви Спасовски.

„Насилието и омразата не са и не могат да бъдат решение на нито един проблем. Ще кажа на подпалвачите на протестите – не манипулирайте и не малтретирайте младите хора, за да задоволявате политическите си апетити. Вашият сценарий снощи доведе до над 40 ранени полицаи и над дузина арестувани. 27 април няма да се повтори!”, написа във Фейсбук профила си премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати