Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ковачевски заплаши с разправа Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля

Свят

Ковачевски заплаши с разправа Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля

Ковачевски заплаши с разправа Българския културен център Иван Михайлов в Битоля - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски заяви днес, че следващата седмица ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванчо Михайлов” и откриването на културния център с това име в Битоля, съобщава БГНЕС.

Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия.

По отношение на самото сдружение стана ясно, че то е регистрирано в съответствие с действащата в страната нормативна база.

„Нормално е като правителство да съберем цялата необходима информация, която се изисква за регистриране на сдружения на гражданите. Относно използването на имената вече имаше изказвания на юристи и когато получим цялата информация следващата седмица, ще ви информираме за по-нататъшните стъпки”, каза премиерът на РСМ.

Според него, събитието по откриването на този център в събота е „нещо повече от провокация, тъй като разбуди духовете от миналото, тъй като става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич”.

„С това тази личност изобщо не може да бъде мост към бъдещото приятелство между двата народа и мост за европейския път на държавата. Това събитие представлява единствено провокация, която не води до подобряване на отношенията и до финализирането на един успешен диалог с постигането на договор, който ще означава бързо начало на преговорите на РС Македония с ЕС”, подчерта македонският премиер.

Припомняме, че откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля миналата седмица предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. От страна на редица политици и общественици се стигна дори до призиви за суспендиране на Договора за добросъседство и сътрудничество.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати