Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кралица Елизабет Втора назначи Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания

Свят

Кралица Елизабет Втора назначи Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания

Кралица Елизабет Втора назначи Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания - Tribune.bg
Снимка:

Лиз Тръс официално стана новият министър-председател на Обединеното кралство, след като беше назначена от кралица Елизабет Втора по време на аудиенция в имението ѝ Балморал в Шотландия.

Кралските служители публикуваха снимка, на която монархът и Тръс се ръкуват, за да официализират назначението ѝ.

„Кралицата прие на аудиенция днес депутатката Елизабет Тръс и поиска от нея да състави ново правителство. Г-жа Тръс прие предложението на Нейно Величество и ѝ целуна ръцете, за да отбележи своето назначаване за министър-председател и първи лорд на Държавното съкровище”, съобщи Бъкингамският дворец в комюнике.

BBC пише, че притесненията около здравето на кралицата са се оказали безпочвени, защото на официалните снимки се вижда как тя е на крака и се усмихва. Историческият момент беше записан на снимки, а не на видео, което може да ограничи уликите за нейното истинско състояние, коментира агенцията.

Малко преди да приеме Елизабет Тръс британската кралица прие на аудиенция Борис Джонсън, който официално подаде оставка като премиер след малко повече от три години на поста.

47-годишната Тръс стана 15-ият министър-председател на Великобритания при 96-годишната кралица Елизабет Втора, която се възкачи на трона преди 70 години, отбелязва АФП.

Лиз Тръс е третата жена министър-председател в историята на Великобритания. Предишните две са Маргарет Тачър, която заема поста от 1979 до 1990 г., и Тереза Мей (2016-2019 г.).


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети