Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лавров: Русия ще предприеме действия, ако Западът игнорира исканията ѝ

Свят

Лавров: Русия ще предприеме действия, ако Западът игнорира исканията ѝ

Лавров: Русия ще предприеме действия, ако Западът игнорира исканията ѝ - Tribune.bg
Снимка:

Русия ще вземе необходимите ответни мерки, ако не получи конструктивен отговор от САЩ и НАТО на исканите от нея гаранции за сигурността ѝ. Позицията на Москва беше повторена от руския външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Русия няма да позволи предложенията за гаранции за сигурност да бъдат „омотани“ в дискусии и при липса на реакция ще предприеме конкретни стъпки“, обяви той.

Лавров също така каза, че Москва ще се противопостави срещу опитите да бъде представена като страна в конфликта в Украйна. Според него САЩ тласкат Киев към директни провокации срещу Русия, вместо да настояват украинското правителство да спазва Минските споразумения.

„По думите му това се прави, за да могат САЩ и Европа да си осигурят едностранни предимства“, заключи ръководителят на руската дипломация.

В края на миналата година Москва предложи на Запада начини за разрешаване на противоречията, като предаде проектодокументи за гаранции за сигурност на Брюксел и Вашингтон. Последно тя бяха обсъдени в петък с държавния секретар на САЩ. Лавров припомни, че тази седмица се очаква страната да получи отговор по представените проекти.

От Вашингтон заявиха, че това ще се случи до края на края на тази седмица, а снощи пред CNN генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът също ще е с готов до петък с документ.

„В момента завършваме предложенията на НАТО - писмен документ, който ще изпратим по-късно тази седмица. Ще направим това паралелно със САЩ“, уточни Столтенберг.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати