Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лекар от Конго и правозащитничка печелят Нобеловата награда за мир

Свят

Лекар от Конго и правозащитничка печелят Нобеловата награда за мир

Лекар от Конго и правозащитничка печелят Нобеловата награда за мир - Tribune.bg
Снимка:

Отличието се връчва от 1901 година насам

Лекар от Конго и правозащитничка от Ирак получиха Нобеловата награда за мир тази година. Нобеловият комитет връчи наградата на Денис Муквеге и Надя Мурад за борбата им за прекратяване използването на сексуалното насилие като оръжие във война.

„Денис Муквеге и Надя Мурад рискуваха своята лична сигурност, като смело се изправиха в борбата срещу военните престъпления и търсят справедливост за техните жертви“, се посочва в официалното съобщение на норвежкият комитет.

Гинекологът от Демократична република Конго посвещава живота си на това да помага на жените, станали жертва на сексуални престъпления. Основният му принцип е "Справедливостта е работа на всички". Лекувал е хиляди жертви на сексуално насилие по време на военни конфликти и е критикувал както родината си, така и други държави, че не правят достатъчно в предотвратяването на подобни зверства.

Надя Мурад е жертва на военни престъпления. Показва смелост, като разкрива тежката си история пред света и иска да вдъхнови жените да не се срамуват от това, че са жертви. Надя е член на малцинството Язиди в Северен Ирак, където живее със семейството си в отдалеченото село Кочо. През август 2014 г. „Ислямската държава“ стартира брутална, системна атака срещу селата в района на Синджар, насочена към унищожаване на Язидите. Надя Мурад заедно с други млади жени са превърнати в сексуални робини на терористите. След три години на мъчения тя успява да избяга.


Коментари (1)

KennethbLume Hi, here on the forum guys advised a cool Dating site, be sure to register - you will not REGRET it Love-Angels
18.12.2020 20:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още