Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лекар от Конго и правозащитничка печелят Нобеловата награда за мир

Свят

Лекар от Конго и правозащитничка печелят Нобеловата награда за мир

Снимка:

Отличието се връчва от 1901 година насам

Лекар от Конго и правозащитничка от Ирак получиха Нобеловата награда за мир тази година. Нобеловият комитет връчи наградата на Денис Муквеге и Надя Мурад за борбата им за прекратяване използването на сексуалното насилие като оръжие във война.

„Денис Муквеге и Надя Мурад рискуваха своята лична сигурност, като смело се изправиха в борбата срещу военните престъпления и търсят справедливост за техните жертви“, се посочва в официалното съобщение на норвежкият комитет.

Гинекологът от Демократична република Конго посвещава живота си на това да помага на жените, станали жертва на сексуални престъпления. Основният му принцип е "Справедливостта е работа на всички". Лекувал е хиляди жертви на сексуално насилие по време на военни конфликти и е критикувал както родината си, така и други държави, че не правят достатъчно в предотвратяването на подобни зверства.

Надя Мурад е жертва на военни престъпления. Показва смелост, като разкрива тежката си история пред света и иска да вдъхнови жените да не се срамуват от това, че са жертви. Надя е член на малцинството Язиди в Северен Ирак, където живее със семейството си в отдалеченото село Кочо. През август 2014 г. „Ислямската държава“ стартира брутална, системна атака срещу селата в района на Синджар, насочена към унищожаване на Язидите. Надя Мурад заедно с други млади жени са превърнати в сексуални робини на терористите. След три години на мъчения тя успява да избяга.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив